A bukott szocialista francia miniszterelnök Barcelona polgármestere akar lenni

VALLS, Manuel
Barcelona, 2018. szeptember 25. Manuel Valls volt francia miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Barcelonában 2018. szeptember 25-én, ahol bejelentette, hogy elindul Barcelona polgármesteri posztjáért a jövő májusi spanyolországi önkormányzati választásokon. Az 56 éves, barcelonai születésű francia politikus április végén egy interjúban beszélt először arról, hogy az Állampolgárok (Ciudadanos) spanyol liberális középpárt felkérte a polgármester-jelöltségre, miután Valls nyíltan kiállt a katalán függetlenségi törekvések ellen a spanyol egységpárti politikusok oldalán, és több rendezvényen is felszólalt. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Vágólapra másolva!
Barcelonában próbálkozik a bukott szocialista francia elnök, Manuel Valls. A volt kormányfő azt jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy indul a katalán város polgármesteri címéért. Van, aki már most bukást kíván neki.
Vágólapra másolva!

Elindul Barcelona polgármesteri posztjáért Manuel Valls volt szocialista francia kormányfő a

jövő májusi spanyolországi önkormányzati választásokon.

Ezt a politikus maga jelentette be kedden este a katalán fővárosban.

A politikus 2001 és 2012 között a francia Évry települést irányította, egészen belügyminiszteri kinevezéséig, amelyet 2014-ben kétéves kormányfői megbízatás követett Franciaországban.

Érdekesség, hogy az ő bukott szocialista kormányának volt a gazdasági minisztere Emmanuel Macron.

– fogalmazott katalán nyelven megtett bejelentésében, amelynek egyes részeit spanyolul, illetve franciául is nyomatékosította.

Manuel Valls volt francia miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Barcelonában 2018. szeptember 25-én Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Mint mondta, mindez valódi meggyőződése és vágya, ezért a jövő héten lemond minden franciaországi politikai tisztségéről, így a francia nemzetgyűlési mandátumáról is.

Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök a nap folyamán Valls várható polgármester-jelöltségét úgy kommentálta: