Újabb bizonyítékok a migránscsempész úszónő ellen

Sarah Mardini
(FILES) In this file photo taken on November 17, 2016 Syrian refugees and swimmers Yusra and Sarah Mardini pose for photographers with the trophy at the Bambi awards, the main German media awards, in Berlin. Police in Greece said they had arrested, on August 28, 2018 three members of a Greek NGO on suspicion of helping migrants illegally enter the country. Among those arrested was Sarah Mardini, a 23-year-old Syrian refugee student and scholarship recipient of Bard College in Berlin. Her sister Yusra -- a UNHCR goodwill ambassador -- participated on the refugee team at the Rio 2016 Olympics. / AFP PHOTO / Axel SCHMIDT
Vágólapra másolva!
A görög rendőrség letartóztatta azt a szír állampolgárságú migránsnőt, akit három éve olimpikon húgával együtt a liberális média hősként ünnepelt. A vádak alapján támogatja az illegális migrációt, és aktivistája egy embercsempész-hálózatnak.
Vágólapra másolva!

A 23 éves Szara Mardini és húga, a 20 éves Juszra 2015-ben menekültként érkeztek Európába Szíria fővárosából, Damaszkuszból.

Azt nem tudni, hogy mi elől menekültek, mert a szír főváros az ország több régiójával ellentétben biztonságosnak számít.

A két nő nagy médiafigyelmet kapott, miután a törökországi Izmirtől a görög partokig vezető tengeri útvonalat úszva tették meg, maguk után húzva egy tizennyolc, úszni nem tudó emberrel teli csónakot.

A két testvér Magyarországon is áthaladva végül Németországban telepedett le, Szara ösztöndíjjal tanult Berlinben közgazdaságot az amerikai Bard College kirendeltségén,

Juszra pedig részt vett a 2016-os riói olimpián az első menekültcsapat tagjaként,

majd az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövete lett 2016-ban.

A tevékenységükért Berlinben sajtódíjjal tüntették ki őket.

Szara és Juszra Mardini a berlini sajtódíjátadó ünnepségen, 2016. november 17-én Forrás: AFP/Axel Schmidt

A két nő 2018 elején Görögországba utazott, hogy

önkéntesként segítsék a most érkező migránsokat egy Emergency Response Centre International - ERCI nevű szervezet keretén belül

– írja a Magyar Idők.

Az ERCI tagja a Nemzetközi Tengerészeti Mentőszövetségnek (International Maritime Rescue Federation - IMRF).

Az IMRF tagszervezetei között természetesen

A Nemzetközi Tengerészeti Mentőszövetség pedig

hivatalos partnerségben áll a szintén sorosista Sea-Watchcsal.

A görög hatóságok egy ideje már figyelték az égei-tengeri szigetek körül működő nemzetközi és hazai migránspárti álcivil szervezetek tevékenységét.

Ennek kapcsán augusztus végén több mint harminc önkéntest vettek őrizetbe.

Augusztus végén tartóztatták le Szara Mardinit, két társával együtt.

Az egyikük Nassos Karakitsos, aki a görög haditengerészet tisztje volt, a másik pedig egy ír állampolgárságú, Németországban tanuló egyetemista, Sean Binder.

A vád szerint

A The Guardian információi alapján

az ERCI pénzt kapott a migránsok Leszboszra szállításáért, így a szervezet tulajdonképpen emberkereskedelemmel foglalkozott.

A helyi hatóságok közleménye alapján az Emergency Response Centre International lehallgatta a görög parti őrség, illetve az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) rádióbeszélgetéseit, azzal a céllal, hogy előttük elérhesse a török partok felől érkező, embercsempészek által migránsokat szállító vízi járműveket.

Mardini ügyvédje, a brit állampolgárságú Jonathan Cooper szerint az ügy nem más, mint a menekülteknek nyújtott segítség kriminalizálása.

Az ügyvéd a Twitter-oldala alapján emberi jogi fundamentalista, és elfogult a migránsok irányába.

Mardini egyébként tagadja az ellene felhozott vádakat, ahogy az ERCI is.

A helyi lakosok és a hatóságok másképp látják a helyzetet.

– jelezte közleményében a görög rendőrség.

Szeptember elsején, Athénban, Szara Mardini és társai szabadon engedése érdekében tüntetést is rendeztek különböző bevándorláspárti szervezetek.

Tüntetés Athénban Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Brit újságírók megpróbáltak telefonon kapcsolatba lépni az Emergency Response Centre Internationallel, de nem jártak sikerrel,

a hivatalos központjukba is elmentek, de ott nem tudnak arról, hogy az épületben működne az ERCI.

Bár a balkáni útvonalat lezárták, és érvényben van az EU–török visszafogadási egyezmény,

Görögországba továbbra is folyamatosan érkeznek illegális bevándorlók, csak idén majdnem 19 ezren,

többségük Szíriából, Irakból, illetve Afganisztánból indult útnak.

Nagy részük Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén van, ahol túlzsúfoltak a befogadóközpontok.

Ahogy az Origo azt már megírta,

a helyi állampolgárok rendszeresen tüntetnek, és többször történtek összecsapások a migránsok és a görögök között.

A helyzet rendezését az is nehezíti, hogy Törökország felmondta a Görögországgal kötött visszafogadási engedményt, így a németek által tető alá hozott EU–török paktum sem működik megfelelőképpen.

Francia hírtelevíziók szerint egyébként további bizonyítékok is lehetnek a migránscsempész úszónő ellen. Feltehetően e-maileket találtak, egymás és a migránsokat szállító szervezetek közötti üzenetekről lehet szó.