Elkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

JUNCKER, Jean-Claude; MAY, Theresa
Brüsszel, 2018. október 17. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt a bizottság brüsszeli székházában 2018. október 17-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Háromnapos csúcsértekezlet kezdődött szerdán Brüsszelben: először az uniós tagállamok vezetői tanácskoznak a megszokott keretek között, főként a Brexitről, a belső biztonságról és a migrációról, majd ezután sor kerül a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozóra 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével.
Vágólapra másolva!

A nyitónap teljes egészében az Egyesült Királyság kilépésének kérdéséről szól, mivel az eredeti tervek szerint most kellene megállapodni a kiválás feltételeiről, de ez szakértők szerint valószínűleg nem fog sikerülni.

A bennmaradó tagállamok vezetőinek munkavacsorájára meghívták a brit kormányfőt, akivel megvitatják a problémás kérdéseket, ezután

huszonhetes körben folytatódik az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.

Csütörtök reggel az uniós vezetők először az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja fog tájékoztatni a korábbi döntések végrehajtásának állásáról.

A munkaülésen

főként a migrációval és a belső biztonsággal, külügyekkel foglalkoznak majd.

Erős üzenetet akarnak küldeni az embercsempészek elleni küzdelemről, a külső határok védelméről, a migrációs származási és tranzitországokkal való együttműködésről.

Elsősorban a közelmúltbeli orosz lépésekre reagálva a résztvevők emellett a kiberbiztonság erősítéséről és a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását szolgáló új szankciókról is egyeztetnek.

Ezután informális eurócsúcs következik, amelynek fő témája a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése.

Este megtartják az ASEM-csúcs nyitóünnepségét, amelyet gálavacsora követ.

Pénteken a résztvevők az Európa és Ázsia közötti együttműködés megerősítéséről egyeztetnek.

Az ülés margóján

az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást ír alá Szingapúrral.

Végezetül pedig csúcsértekezletet tartanak az EU és Dél-Korea, illetve az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) között.