Egyelőre megállították a migránsok ostromát, de azok újabb támadásra készülnek

migration TOPSHOTS Horizontal
A group of Central American migrants -mostly Hondurans- climb the border fence between Mexico and the United States as others try to bring it down, near El Chaparral border crossing, in Tijuana, Baja California State, Mexico, on November 25, 2018. - Hundreds of migrants attempted to storm a border fence separating Mexico from the US on Sunday amid mounting fears they will be kept in Mexico while their applications for a asylum are processed. An AFP photographer said the migrants broke away from a peaceful march at a border bridge and tried to climb over a metal border barrier in the attempt to enter the United States. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
Megostromolták az amerikai határt a migránskaraván tagjai, de a hatóságok határozott fellépésének köszönhetően senkinek sem sikerült illegálisan az Egyesült Államokba jutnia. Donald Trump amerikai elnök korábban többször kijelentette, hogy illegálisan senki sem fog az államok területére lépni. Bár a balliberális oldal menekültnek hazudja a migránskaraván tagjait, mégis maguk a menet tagjai ismerték be, hogy ők nem menekültek, csupán a jobb élet reményében próbálnak illegálisan bejutni az Egyesült Államokba. A határon történtek is világosan megmutatták, hogy miért is kell elutasítani az ENSZ-féle migrációs paktumot. 
Vágólapra másolva!

A Közép-Amerika felől érkező migránskaravánból több százan próbálták átlépni az amerikai határt, az amerikai határőrök könnygázt vetettek be. Az amerikai határőrség közlése szerint a San Diego és Tijuana mexikói város közötti San Ysidro határátkelőt mindkét oldalon egy időre lezárták, az amerikai oldalon lezárták a San Ysidróhoz vezető utakat is. San Ysidro a San Diego és Tijuana közötti legnagyobb határátkelőhely. Hétfőre virradóra egyébként ismét megnyitották az amerikai-mexikói határt. A mexikói oldalon a tijuanai hatóságok letartóztatták a határt megostromló migránsokat.

Korábban mintegy 500 migráns rohamozta meg a határkerítést. Az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, a határ mexikói oldalán helikopterek köröztek.

A Fox televízió arról tudósított, hogy a könnygáz bevetése után a határfalat ostromló tömeg egy órán belül szétoszlott.

A televízió egyébként a migránskaravánt szervező Pueblo Sin Fronteras nevű, magát civilnek mondó szervezet tagjától kapott információra alapozva már korábban jelentette, hogy a migránsok egy csoportja a határ megostromlására készül.

Donald Trump amerikai elnök – aki a héten felhatalmazást adott a határhoz vezényelt katonáknak az erő alkalmazására – Twitter-bejegyzésben azt írta: "Nagyon bölcs dolog lenne, ha Mexikó leállítaná a karavánt, még mielőtt az amerikai határhoz érne, vagy azok a közép-amerikai országok, ahol (a karaván) összeáll, nem engednék meg, hogy összeálljon". Trump szerint ugyanis

az ilyen karavánok révén az említett államok a lehető leggyorsabban ki tudnak rakni bizonyos embereket az országukból, és így az Egyesült Államokra zúdítják őket.

"De ennek vége" – szögezte le az amerikai elnök.

Az amerikai elnök korábban azt a kérdést tette fel,

Az elnök szerint ennek az egésznek semmi köze a meneküléshez, ezek az emberek csak illegálisan akarnak az Egyesült Államokba bejutni. Lehetséges ez? Igen, mert ez az egész egy nagy kamu, és mindezért az amerikai adófizetők fizetnek!"

Nem sikerült átjutnia a mexikói-amerikai határon a migránsoknak Forrás: AFP/Guillermo Arias

Demokrata blődségek

A vasárnapi attak egyébként nem újdonság az Egyesült Államok történetében. Legutóbb ugyanitt 2013-ban próbáltak migránsok illegálisan bejutni az országba. Az akkori Obama-kormányzat sem engedett a nyomásnak, és a határőrség közbelépése kellett, hogy a köveket és egyéb tárgyakat dobáló migránsokat megállítsák.

A mostani események egyik érdekes mellékzöngéje volt, hogy Brian Schatz demokrata párti szenátor egy olyan üzenetet tett közzé, miszerint a könnygáz használata szembemegy az országa által aláírt vegyi fegyverek bevetésének tilalmával – számolt be az esetről a Fox News.

A demokrata politikust minden bizonnyal munkatársai figyelmeztették arra, hogy óriásit téved, ezért pár perccel később törölte a Twitter-üzenetét.

Mindezek után pedig azt írta, hogy azért tett ilyen bejegyzést, mert nem tudta pontosan, hogy mi történt. Schatz egyébként nem tiltakozott 2013-ban, amikor a demokrata Obama-kormányzat hasonló módon állította meg a migránsokat.

Donald Trump sem kér az illegális bevándorlókból Forrás: AFP/Pedro Pardo

Körvonalazódó megállapodás

Az első incidensekről még szombaton érkeztek hírek: akkor a migránskaravánról levált egy 31 éves hondurasi férfi és felgyújtott egy fát, majd kővel kezdte dobálni a határőröket. Közben a Trump-kormányzat tárgyalásokat folytat a december elsején hivatalba lépő új mexikói elnök leendő kormányának tagjaival egy kétoldalú megállapodásról. Ennek értelmében

a migránsok mindaddig mexikói földön maradnának, amíg menedékkérelmüket az amerikai hatóságok el nem bírálják.

Nem menekültek

Korábban az is teljesen világosan kiderült, hogy a migránskaraván tagjai igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak. A New York Times és a The Guardian több beszámolót közölt már a helyszínről, a riporterek az illegális bevándorlókat szólaltatták meg.

A baloldali média folyamatosan menekülteknek nevezi a Soros-féle karaván tagjait, habár még maguk a migránsok is tisztában vannak azzal, hogy nem menekültek, csak a munka miatt akarnak az Egyesült Államokba menni.

A 21 éves Olvin Joel Lobo Reyes azért indult útnak, mert Hondurasban szegénység van, és Amerikában szeretne dolgozni. Azt azonban még nem tudja, hogyan fog munkához jutni. Azt tervezi, hogy bevárja a karavánt, és egységesen vonulnak majd a határ felé, ahol "majd meglátják, mit mond Trump" – írta a New York Times. Az egyik migráns azt nyilatkozta a The Guardiannek, megérti, hogy nem folyamodhat menekültkérelemért az Egyesült Államokban, ennek ellenére folytatja az útját a határ felé.

Ha az ENSZ migrációs paktumát elfogadják, hasonló jelenetek tucatjait láthatjuk majd Forrás: AFP/Pedro Pardo

Ezt okozná a Soros-paktum

A migránskaraván ügye világosan rámutat arra, hogy miért elfogadhatatlan a Soros György amerikai tőzsdespekuláns által tollba mondott ENSZ-féle migrációs paktum. Ha a dokumentumot elfogadják, akkor a jövőben továbbra is hasonló karavánok kellhetnek útra. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és Ausztrália mellett egyre több ország, köztük Magyarország is elutasítja a paktumot, és nem kívánja illegális bevándorlók tízezreinek a befogadását.