Lemondott a legnagyobb koszovói ellenzéki párt vezetője

2018.01.03. 08:52

Lemondott minden párttisztségéről Visar Ymeri, a legnagyobb koszovói ellenzéki párt, az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) vezetője – jelentette honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.

A politikus sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond a pártelnökségről, amit élete legnehezebb döntésének nevezett. Lemondását azzal indokolta, hogy az Önrendelkezés nem egységes, nem erős, "és ha nem erős, akkor elveszíti Koszovót".

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vezeti a jövőben a pártot, sajtóinformációk szerint eddig egyetlen jelölt van, Albin Kurti, aki az Önrendelkezés egyik alapítója és korábbi elnöke volt.

Éppen Albin Kurti volt az egyik oka annak, hogy Visar Ymeri lemondott. Ymeri kijelentette, hogy az utóbbi egy évben többször is olyan erőszakos és vállalhatatlan cselekményeket hajtottak végre a párt tagjai Kurti nevében, amelyekért ő nem tudja vállalni a felelősséget. Ez pedig azt jelenti, hogy legalább két irányvonal van az Önrendelkezésen belül.

Az ultranacionalista Önrendelkezés 2005-ben jött létre, és előbb csak kis mozgalom volt, majd egyre nagyobb támogatottságra tett szert. A tavaly júniusi előrehozott parlamenti választáson már a második helyen végzett a voksok 27,49 százalékának megszerzésével, és ezzel a legnagyobb ellenzéki tömörüléssé vált a balkáni országban. Az Önrendelkezés elutasítja a Szerbiával folytatott párbeszédet, tiltakozik a Montenegróval kötött határmegállapodás parlamenti ratifikálása ellen, és ellenez minden külföldi beavatkozást a tíz éve függetlenné vált állam ügyeibe.