Zárva tartanak az iskolák Teheránban a szmog miatt

2018.02.05. 22:08

Teheránban olyannyira magas a légszennyezés, hogy kedden zárva tartják az iráni főváros összes iskoláját - jelentette hétfőn az állami televízió.

Hétfőn az állami általános iskolák tartottak zárva a szmog miatt, és a hatóságok ezt a szabályozást terjesztették ki keddre a felsőbb oktatási intézményekre, ráadásul a tartomány egész területére vonatkozóan.

Zárva vannak az üzemek, leálltak az építkezések

A forgalmi korlátozások ellenére a 8,5 millió lakosú

Teherán finompor-koncentrációja 173 mikrogramm volt légköbméterenként, ami majdnem hétszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határértéknek. Egy keleti fekvésű városnegyedben a légszennyezettség elérte a 231 mikrogramm köbméterenkénti értéket is.

Helyi beszámolók szerint hétfőn szürke fellegek lepték el az iráni főváros egét. A Teherántól északra elterülő hegyeket nem lehetett látni. A hatósági intézkedések keretében elrendelték a környezetszennyező üzemek zárva tartását, de az építkezéseken is szünetelt a munka.

Évente húszezer ember hal meg a légszennyezettség miatt

Teherán már több mint két évtizede küzd a légszennyezéssel. Télen a szmog rendszeresen veszélyes értékeket ér el a városban, amely az Elburz lábánál, egy három oldalról hegyekkel körülvett völgyben terül el.

Iráni sajtójelentések szerint a légszennyezés négyötödrésze a kipufogógázokra vezethető vissza. A város ötmillió járművének 90 százaléka hazai gyártmány, és bár az iráni olajfinomítók az utóbbi időben jobbak lettek, az országban előállított benzin gyakran rossz minőségű.A sajtóban idézett adatok szerint évente 20 ezren vesztik életüket a környezetszennyezés következményeként Iránban.