Vucic: Szerbia kompromisszumot szeretne Koszovó helyzetének rendezését illetően

2018.02.23. 15:40

Szerbia a kompromisszumos megoldás híve Koszovó helyzetének rendezésével kapcsolatban, de a kompromisszum csak akkor érhető el, ha meghallják Szerbia hangját - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken Szófiában, ahol a soros EU-elnök Bulgária államfőjével, Rumen Radevvel találkozott.

Vucic Radevvel közösen tartott sajtóértekezletén azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság február 6-án közzétett bővítési stratégiájában elképzelhetőnek nevezték Montenegró és Szerbia 2025-ös csatlakozását, kijelentette: Szerbia minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy teljesítse az ehhez szükséges összes kritériumot. Emlékeztetett arra, hogy Szerbiának feltételül szabták, rendezze viszonyát Koszovóval.

"Mi kompromisszumot szeretnénk elérni - hogy ez sikerülni fog-e nekünk, az nem csak egy országtól függ, mert minden kompromisszumhoz legalább kettő, néha több ország beleegyezése és akarata szükséges" - mondta a szerb államfő. Nem lesz megoldás, amíg valaki azt gondolja, hogy az abban áll, hogy Szerbia mindent elveszít, és mindenki más mindent megkap- hangsúlyozta a szerb államfő.Radev kijelentette: a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédnek nincs  alternatívája. Bulgária úgy véli, hogy a tárgyalásokban érintett minden oldalnak figyelmesen ki kell elemeznie Szerbia érveit ebben a párbeszédben. Ezeket nem csak a helyzetre gyakorolt pillanatnyi hatásukban, hanem stratégiai szempontból is ki kell elemezni, tekintettel arra, hogy milyen hatással lesznek 20-30 év múlva - hangsúlyozta a bolgár államfő.

Szerbia és Koszovó 2013-ban Brüsszelben kötötte meg a kapcsolatuk rendezéséről szóló megállapodást, ám az abban foglaltak közül eddig csak nagyon kevés valósult meg. Az Európai Unió viszont a viszony normalizálásához köti a két ország európai integrációjának folytatását.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, ám Szerbia ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a túlnyomó többségében albánok lakta területet.