Brutálisan megöltek egy szlovák újságírót és a menyasszonyát

Meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket.
Vágólapra másolva!
A galántai járásban található Nagymácsédon, saját családi házában gyilkolták meg a hétvégén Ján Kuciak oknyomozó riportert és 27 éves menyasszonyát. A fiatal újságíró főleg kormányközeli vállalkozók adócsalás-gyanús ügyeivel foglalkozott - olvasható a dennikn.sk hírportálon. Robert Fico szlovák kormányfő bejelentette, hogy a tettesek felderítésére egy millió eurós (310 millió forint) nyomravezetői díjat tűztek ki.
Vágólapra másolva!

A 27 éves Ján Kuciakot és barátnőjét vélhetőleg csütörtök éjszaka és vasárnap hajnal között gyilkolták meg ismeretlenek a pár nagymácsédi otthonában.

Ján Kuciak, szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnírová idén tavasszra tervezték az esküvőjüket. Forrás: Facebook

A kiemelt ügyet a Szlovák Nemzeti Nyomozóhivatal (NAKA) átvette a járási rendőrségtől.

- nyilatkozta hétfő reggel a SME c. napilapnak Peter Hrasko, a NAKA vezetője.

Délelőtt Tibor Gaspar, szlovák országos rendőrkapitány számolt be az eddig feltártakról.

A fiatal párt egy-egy lövéssel ölték meg. Az újságírót mellkason, menyasszonyát pedig fejbe lőtték.

A rendőröket a meggyilkolt fiatal nő édesanyja riasztotta vasárnap este pár perccel féltíz után, azzal hogy sem a lányát sem annak vőlegényét napok óta nem tudja elérni telefonon. A rendőrök vasárnap este féltizenegykor a tűzoltók segítségével jutottak be a családi ház, egyébként belülről bezárt bejárati ajtaján.

A helyszínen fegyvert nem találtak, a fiatal pár utoljára csütörtök este adott megáról életjelet. Az országos főkapitány azt is bejelentette, hogy egy különleges rendőri nyomozócsoportot állítottak rá az ügyre, amely "hajtóvadászatot" indított a tettes, vagy tettesek felderítésére.

A Pravda napilap szerint figyelmeztetésként a többi szlovák újságírónak az elkövetők több ép töltényt is hagytak a holttestek mellett. Ezt azonban a szlovák országos rendőrkapitány nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A kettős gyilkosságnál helyszínelő szlovák rendőrök Nagymácsédban. Forrás: MTI/TASR/Lukás Grinaj

Északi szomszédunknál óriási közfelháborodást váltott ki az eset. A Facebookon március 13-ra Pozsonyban Kuciak-emlékmenet szervezésébe kezdtek, és pár óra alatt már több ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. A szlovák államfő, a miniszterelnök és a házelnök is részvétet nyilvánított a hozzátartozóknak. Az összes politikai párt közleményben ítélte el a példátlannak titulát brutális kettős gyilkosságot.

Robert Kalinák belügyminiszter lemondta mára tervezett vidéki útját, és hétfő délben Robert Fico kormányfővel, a szlovák titkosszolgálat (SIS) vezetőjével és az országos főügyésszel válságértekezletet tartottak.

Azt követően Robert Fico szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy a pozsonyi kabinet rekordnagyságú, egy millió eurós ( 310 millió forint ) nyomravezetői díjat tűzött ki.

- nyilatkozta a szlovák kormányfő, aki megerősítette, hogy az ügy felderítésére egy speciális nyomozócsortot hoztak létre, amelyben a nemzeti nyomozóhivatal munkatársain kívül minden rendvédelmi szerv legjobbjai, beleértve a szlovák titkosszolgálat emberei is részt vesznek. A pozsonyi belügyminisztérium honlapján közzé is tettek két telefonszámot.

Az éjjel-nappal hívható 158-as, és a 00 421 915 967 793 -as számra várják az üggyel kapcsolatos bejelentéseket, beleértve a név nélküli hívásokat is.

Robert Fico szlovák miniszterelnök. Forrás: AFP/Thierry Charlier

A meggyilkolt újságíró egyébként főként a nagyobbik kormánypárthoz, a Smerhez közeli üzletemberek adócsalás-gyanús ügyeivel foglalkozott. Utolsó cikke a neves építési vállalkozó Marián Kočnerról, illetve annak a Five Star Residence komplexumának átruházása körüli gyanús ügyleteiről szólt.

A lakópark körül, amelyet az úgynevezett "Bašternák-ügy" miatt már nemcsak a sajtó, de a rendőrség is vizsgált, Ján Kuciak szerint legalább 10 millió eurós (3 milliárd forint) adócsalás lehetett.

Az aktuality.sk portál, amelynek Ján Kuciak is dolgozott, az ügyben pár hónapja több gyanús, öt cég közötti tranzakcióról számolt be.

Az építési vállakozó ellen Kuciak, aki egyébként a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Újságíró Karának doktorandusz hallgatója volt, halálos fenyegetés miatt tavaly szeptemberben feljelentést is tett a rendőrségen.

- olvasható a fenyegetés a rendőrségi jegyzőkönyvben.

Ján Kuciák, a meggyilkot szlovák újságíró közösségi oldalán tavaly októberben arról számolt be, hogy 44 nappal a feljelentése után sem jelöltek ki vizsgálótisztet az ügyében. Forrás: Facebook

Az újságírógyilkosság nem példátlan az újkori Szlovákia történetében. 10 éve Pavol Rýpal oknyomozó riporter tűnt el nyomtalanul, aki hosszú ideig írt a szlovák alvilág ügyeiről. Több médiának, köztük a köztévének, a Markíza kereskedelmi tévének, a Reflexnek és a Plusz 7 nap lapoknak is dolgozott. 2015-óta eltűntként tartják nyilván a Hospodárske Noviny c. gazdasági napilap riporterét, Miroslav Pejkot is.