Ismét előzetes letartóztatásba helyezte a spanyol legfelsőbb bíróság Jordi Turull katalán elnökjelöltet, valamint négy másik katalán függetlenségi politikust, akikkel szemben a péntek délelőtt emeltek vádat lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt. Carles Puigdemont elleni európai elfogatóparancs kiadásáról döntött a bíróság

A madridi bíróságról a kijelölt börtönökbe szállítják a vádlottakat, Carme Forcadell volt katalán parlamenti elnököt, Raül Romeva volt katalán külügyi tanácsost, Josep Rull volt területi ügyekért felelős tanácsost és Dolors Bassa volt munkaügyi tanácsost.

Jordi Turull csütörtök délután mondta elnöki programbeszédét a katalán parlamentben, de az abszolút többség támogatását nem szerezte meg az első szavazásnál, ezért szombatra ismét összehívták a törvényhozást, hogy megtartsák a szavazás második körét.

Pablo Llarena bíró azután határozott Carles Puigdemont elfogatóparancsáról, hogy vádat emelt a politikusok ellen lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt a tavaly október 1-én alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása következményeként.

Carles Puigdemont október végén, leváltását követően hagyta el Spanyolországot, és azóta is Belgiumban tartózkodik önkéntes száműzetésben.