Bécsben már nem tudják ellenőrizni a hatóságok a muszlim többségű iskolákat

2018.03.31. 11:51

Susanne Wiesinger már 25 éve tanít az osztrák főváros jelentős részben bevándorlók lakta, Favoriten kerületében. Szerinte az integráció az iszlám vallású gyerekeknél nem működik. 

A migráns diákjai körében azt tapasztalja, hogy az iszlám vallásnak az életük minden területét alárendelik.

Susanne Wiesinger, favoriteni tanárnő.Forrás: Youtube

A nyugati zenét és táncot vallási indokkal utasítják el, sok lány pedig tornaórán nem hajlandó részt venni

- írja a Voice of Europe.

A radikalizálódás és a saría fontossága szerinte fokozatosan teret nyer a fiatal muszlimok körében.

Ők elsősorban jó iszlám hívek és nem jó tanulók akarnak lenni.

Az 53 éves tanárnő véleménye alapján sok olyan iskolát, ahol többségében muszlim migránsok járnak már nem tudnak ellenőrizni az osztrák hatóságok.

Susanne Wiesinger szerint az integráció egyszerűen nem működik, a bevándorlók nem tudnak elég jól németül, és határozottan elutasítják az osztrák kultúrát.

Ráadásul sok muszlim a vallása miatt felsőbbrendűnek hiszi magát és lenézi a keresztény vagy a más felekezetű diáktársait.

Szerinte a felnövekvő migránsok új generációjával nem lehet egy normális osztrák társadalmat építeni.A tanárnő régebb nem mert a nyilvánosság elé állni az iskolákban tapasztalt integrációs problémákkal, de most úgy érezte, hogy meg kell tennie.

Tavaly a bécsi általános iskolák első osztályaiba már több iszlám vallású diák iratkozott be, mint katolikus, az idő tehát a bevándorlóknak dolgozik.

Az osztrák főváros lakosságának a 38%-a rendelkezik migráns háttérrel, 2011-es adatok alapján ennek a 12%-a muszlim vallású.

2015-ben azonban bejött Bécsbe legalább 70 ezer közel-keleti iszlám hitű illegális bevándorló.