Lezuhant és felrobbant egy Boeing 737-es Kubában

2018.05.18. 19:33

Lezuhant egy Boeing 737 utasszállító repülőgép Havannában röviddel azután, hogy felszállt a José Martí nemzetközi repülőtérről. A belföldi járat egy turistaközpontba indult, a személyzettel együtt 110-en voltak rajta, köztük külföldiek. A BBC szerint legalább 100-an meghaltak, a kubai média szerint a legfiatalabb áldozat egy 2 éves csecsemő. A magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot a kubai hatóságokkal, egyelőre nincs hír magyar áldozatról.

Lezuhant egy Boeing 737 utasszállító repülőgép Havannában röviddel azután, hogy felszállt a José Martí nemzetközi repülőtérről. Szemtanúk robbanásról és füstről számoltak be.

A gépet a Cubana de Aviación nevű kubai légitársaság bérelte a Global Air mexikói légitársaságtól, amelyet Aerolineas Damojh néven is regisztráltak.

Forrás: AFP/Adalberto Roque

A helyi média szerint 113 ember utazott a gépen - írja a Fox News. Később a hatóságok pontosították a számokat, e szerint a 104 utas mellett két pilóta, három légikísérő és egy műszaki dolgozó volt a fedélzeten. A személyzet valamennyi tagja, és az utasok legnagyobb része kubai volt, kivéve öt másik utast, akiknek állampolgárságát még nem tudták megállapítani - jelentették a szigetország állami hírcsatornái.

Egyelőre nincs információ magyar áldozatról

Megkerestük a külügyminisztériumot, hogy tudnak-e arról, hogy a gépen volt-e magyar utas. A következő választ kaptuk:

"A Havanna nemzetközi repterének közelében történt repülőgép szerencsétlenség kapcsán a magyar nagykövetség haladéktalanul felvette a kapcsolatot a kubai hatóságokkal.

Jelenleg nincs arról arról információnk, hogy lenne magyar érintettje a tragédiának.

A kubai hatóságok a katonaság segítségével végzik a mentőmunkálatokat."

 Egyelőre nem tudni, mi okozta a gép lezuhanását.

 A BBC szerint belföldi járat volt, ami Holguin városba tartott. Holguin egy turistaövezet központja. 

104 emberrel a fedélzetén lezuhant egy Boeing 737-es repülőgép Kubában.Forrás: AFP/Adalberto Roque

Az AP amerikai hírügynökség a kubai állami televízióra hivatkozva beszámolt arról, hogy a repülőgép a közeli Santiago de las Vegas környékén zuhant le.

A gép egy farmra zuhant, súlyosan megsérült, a tűzoltók a lángoló maradványokat igyekeznek eloltani.

Még nem tudni, hogy hányan élték túl a repülőgépszerencsétlenséget.Forrás: AFP/Adalberto Roque

Szemtanúk arról számoltak be, hogy láttak túlélőket, akiket elszállítottak a mentők - írja a Fox News.

Négy utas túlélte a szerencsétlenséget, állapotuk kritikus, kórházba szállították őket. Az egyik túlélő a kórházban belehalt a sérüléseibe. A repülőn 104 utas volt, köztük egy két év alatti csecsemő és egy 4 éves gyerek. Az utasok között külföldiek is voltak – írja a Granma

A BBC is arról ír, hogy legalább 100 ember meghalt.

Forrás: AFP/Adalberto Roque

Sokan meghaltak a Havanna közelében bekövetkezett repülőgép-szerencsétlenségben - jelentette ki pénteken Miguel Díaz-Canel kubai elnök.