Az egyre növekvő migrációs nyomás miatt kerítés felállítását fontolgatja Albániával közös határán Montenegró - közölte a podgoricai közszolgálati televízió (RTCG).

A határőrök egyre több illegális bevándorlót fognak el, Albániába pedig nagyon nehéz visszatoloncolni őket, ezért a hatóságok úgy döntöttek, ha nem csökken az országba érkező migránsok száma, végső megoldásként akár szögesdrótból készült kerítést is felállíthatnak.

Határőrök az albán határonForrás: AFP/Gent Shkullaku

Vojislav Dragovic, a belügyminisztérium határrendészeti osztályának vezetője elmondta, az utóbbi 10 hónapban megnőtt az országba érkező illegális bevándorlók száma, korábban ugyanis alig egy-két migránst regisztráltak, az utóbbi időszakban viszont több tucatot.
Emlékeztetett arra is, hogy

a magyar kormány korábban ígéretet tett Montenegrónak, hogy ha a migránsválság elérné az országot, akkor 25 kilométer határvédelmi drótot ajándékozna neki.A montenegrói-albán határszakasz egyébként 172 kilométeres.

A 2015-ös migránsválság idején az illegális bevándorlók elkerülték Montenegrót, most viszont új, szárazföldi útvonal alakult ki, amely Görögországból indulva Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon, valamint Szlovénián keresztül vezet Nyugat-Európába.