Újabb két és félmillió migráns indulhat el Európába

2018.06.11. 12:13

Panosz Mumcisz, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának (OCHA) szíriai koordinátora azt mondta, több mint 920 ezer ember kényszerült lakhelyének elhagyására idén Szíriában, ami ilyen rövid idő alatt a legtöbb menekülőt jelenti a polgárháborús konfliktus kezdete óta.

A tisztviselő aggodalommal szólt arról, hogy a harcok és légitámadások miatt a szíriai Idlíb tartományban 2,5 millió embernek nincs hova menekülnie hazáján belül.

Mumcisz felszólította a nagyhatalmakat, hogy működjenek közre a háború tárgyalásos lezárása érdekében, akadályozzák meg a vérontást Idlíb tartományban.

Az ENSZ attól tart, hogy 2,5 millió lakhelyéről elüldözött ember indul el Törökország irányába.

Számukra nincs olyan hely Szírián belül, ahol el lehet őket helyezni - mondta a görög ENSZ-diplomata.

Idlíb Szíria legnagyobb olyan lakott térsége, amely még a damaszkuszi kormány ellen harcoló felkelők kezén van. Az ország más, a rezsim által elfoglalt részeiből is tízezrével menekültek oda a felkelők fegyveresei és civilek egyaránt.

A görög ENSZ-diplomata azt is mondta, a Damaszkusz közeli kelet-gútai Dúmába vasárnap segélykonvoj érkezett, de a szíriai kormány nem engedte meg azt, hogy a világszervezet emberei elkísérjék.