Egy madár miatt csúszik egy fesztivál szervezése

2018.06.27. 11:33

Az ékfarkú lile védett állatnak számít Kanadában. A madár egyik példánya azonban épp egy fesztivál leendő területén költötte ki tojásait. A lilét csak külön engedéllyel lehet máshová vinni, aki vélhetően külön VIP-szektort kap a környéken.

Váratlan akadály gördült Kanada legnagyobb bluesfesztiváljának előkészületei elé Ottawában. Egy védett kékfarú lile épített fészket és rakta le tojásait azon a dombon,

ahová a fesztivál fő színpadát építenék.

A július 5-én kezdődő mintegy háromszázezer embert vonzó tíznapos rendezvényhez az építési munkálatokat kedden kellett volna elkezdeni, az ékfarkú lilét és négy tojását azonban nem szabad áthelyezni a kanadai szövetségi kormány engedélye nélkül.

Az engedélyt ugyan kedd délutánra megkapták a fesztivál szervezői, ám azzal a feltétellel, hogy madártani szakértőt vonnak be a fészek áthelyezésébe.

Az ékfarkú lile az amerikai kontinensen él, egyes egyedei ritkán elkóborolnak Európába is. A mintegy 25 centiméter hosszú madár jellegzetessége a nyakán lévő kettős fekte nyakörv és rőtvörös farkcsíkja.

Ékfarkú lileForrás: AFP/James Hager/Robert Harding Premium

A vándormadarat a kanadai törvények védetté nyilvánították, mivel az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent populációja. Évente általában csak egyszer költ, fészkét ember által módosított környezetben építi fel, olyan helyen, ahol kevés a növényzet. 24-28 napon át kotlik és a fiókák 40 napos korukra válnak önállóvá.

Ez az egyik legnagyobb problémát jelentő helyzet, amellyel találkoztunk...., de meg fogjuk oldani - mondta Mark Monahan, az Ottawa Bluesfest igazgatója.

Monahan felvetette, hogy helyezzék át a fészket egy természetvédelmi területre, ám azt ornitológusok ellenezték, mondván, ha emberi kéz érinti a tojásokat, a szülők felhagyhatnak a kotlással.

A fesztivál szervezői ezért úgy döntöttek, hogy az épített környezetben egy védett helyre viszik a fészket a központi színpad mögötti területre, ahová még a fellépő előadóművészek sem mehetnek be.

Ha a tojó ezért elhagyná a tojásokat, akkor azokat begyűjtenek, és inkubátorban kikeltetnék.

Az Ottawa Bluesfesten több tízezer zenerajongó vesz részt szerte észak-Amerikából. Idén olyan nagy nevek szerepelnek mások mellett a fellépők között, mint Beck, Bryan Adams, a Foo Fighters és Shawn Mendes.