Egy madár miatt csúszik egy fesztivál szervezése

Killdeer ékfarkú lile
Killdeer (Charadrius vociferus), Salton Sea, California, United States of America, North America
Vágólapra másolva!
Az ékfarkú lile védett állatnak számít Kanadában. A madár egyik példánya azonban épp egy fesztivál leendő területén költötte ki tojásait. A lilét csak külön engedéllyel lehet máshová vinni, aki vélhetően külön VIP-szektort kap a környéken.
Vágólapra másolva!

Váratlan akadály gördült Kanada legnagyobb bluesfesztiváljának előkészületei elé Ottawában. Egy védett kékfarú lile épített fészket és rakta le tojásait azon a dombon,

ahová a fesztivál fő színpadát építenék.

A július 5-én kezdődő mintegy háromszázezer embert vonzó tíznapos rendezvényhez az építési munkálatokat kedden kellett volna elkezdeni,

az ékfarkú lilét és négy tojását azonban nem szabad áthelyezni a kanadai szövetségi kormány engedélye nélkül.

Az engedélyt ugyan kedd délutánra megkapták a fesztivál szervezői, ám azzal a feltétellel, hogy madártani szakértőt vonnak be a fészek áthelyezésébe.

Az ékfarkú lile az amerikai kontinensen él, egyes egyedei ritkán elkóborolnak Európába is. A mintegy 25 centiméter hosszú madár jellegzetessége a nyakán lévő kettős fekte nyakörv és rőtvörös farkcsíkja.

Ékfarkú lile Forrás: AFP/James Hager/Robert Harding Premium

A vándormadarat a kanadai törvények védetté nyilvánították, mivel az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent populációja. Évente általában csak egyszer költ, fészkét ember által módosított környezetben építi fel, olyan helyen, ahol kevés a növényzet.

24-28 napon át kotlik és a fiókák 40 napos korukra válnak önállóvá.

- mondta Mark Monahan, az Ottawa Bluesfest igazgatója.

Monahan felvetette, hogy helyezzék át a fészket egy természetvédelmi területre, ám azt ornitológusok ellenezték, mondván, ha emberi kéz érinti a tojásokat, a szülők felhagyhatnak a kotlással.

A fesztivál szervezői ezért úgy döntöttek, hogy az épített környezetben egy védett helyre viszik a fészket a központi színpad mögötti területre, ahová még a fellépő előadóművészek sem mehetnek be.

Ha a tojó ezért elhagyná a tojásokat, akkor azokat begyűjtenek, és inkubátorban kikeltetnék.

Az Ottawa Bluesfesten több tízezer zenerajongó vesz részt szerte észak-Amerikából. Idén olyan nagy nevek szerepelnek mások mellett a fellépők között, mint Beck, Bryan Adams, a Foo Fighters és Shawn Mendes.