Donald Trump amerikai elnök a brit ITV-nek adott interjúban azt mondta: Brüsszel azért rója meg Magyarországot, mert az nem akar migránsokat átvenni. Szerinte a tömeges bevándorlás rossz hatással lesz Európára. Azt is elárulta, hogy újra akar indulni az elnökválasztáson 2020-ban, és szerinte nincs senki, aki le tudná őt győzni.

Trump nagy-britanniai látogatásán adott interjút az ITV tévécsatorna műsorvezetőjének, Piers Morgannak, és ebből közölt részleteket a Mail on Sunday című brit lap.

Az amerikai elnök arról beszél, hogy a tömeges bevándorlás rossz hatással lesz Európára.

Biztonsági határzár az amerikai-mexikói határon.Forrás: AFP/Mandel Ngan

Nem fogok említést tenni egyes országokról, de kiválaszthat egyet, és láthatja, hogy ott mi történik. Egyes országok nem vesznek át migránsokat.Őket tényleg megrója emiatt az Európai Unió. Vessen pillantást példának okáért Magyarországra. Ők nem akarják azt tenni, amit a többi ország közül egyesek tettek. Most ez egy nagyon komoly dolog, humanitárius alapon kéne tenni valamit, de a migráció megváltoztatja Európát. Ez komoly mértékben megváltoztatja Európát - mondta Trump, utalva a többi között a párizsi és a londoni merényletekre.

Morgan arról is kérdezte az elnököt, hogy indul-e újra az elnökválasztáson.

Igen, teljes mértékben ez a szándékom. Úgy látszik, hogy mindenki ezt akarja tőlem - válaszolta Trump, leszögezve, hogy nem lát egyetlen olyan demokrata párti kihívót sem, aki le tudná őt győzni. Senkit se látok. Mindnyájukat ismerem, de senkit se látok esélyes kihívónak - fűzte hozzá.

Az interjúban Donald Trump részleteket árult el a II. Erzsébettel folytatott megbeszéléséről. Megerősítette, hogy terítékre került a Brexit is.Igen. Ő azt mondta, hogy ez egy nagyon - és igaza is van -, nagyon összetett probléma, és azt hiszem, senki se gondolta, hogy mennyire összetett lesz... - közölte az elnök, aki rendkívüli asszonynak nevezte a brit uralkodót.

A királynő fantasztikus. Ő fantasztikus asszony, annyira energikus, okos és éles eszű...  - mondta.

II. Erzsébet brit királynő Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump társaságában a windsori kastélyban.Forrás: MTI/AP POOL/Steve Parsons

Piers Morgan az amerikai elnök közelmúltbeli tárgyalópartnere, Kim Dzsongun észak-koreai vezető felől is érdeklődött.

Nagyszerűen kijöttem vele, bizony! Ő nagyon eszes, kimagasló személyiség, tréfás és kemény, jó tárgyaló - mondta Trump az észak-koreai vezetőről, akivel június 12-én bonyolította le történelmi jelentőségű találkozóját Szingapúrban.

Morgan erre reagálva könyörtelen diktátornak nevezte Kim Dzsongunt.

Igen, az, könyörtelen, de mások is azok - válaszolta Trump.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy sok olyan emberrel van dolga, aki meglehetősen könyörtelen.

Morgan azt firtatta, hogy közéjük lehet-e sorolni Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

Nem tudom ezt megmondani, feltételezem, talán igen. De másokat is megnevezhetnék - mondta Donald Trump.

Az amerikai elnök vasárnap repül Helsinkibe, ahol kedden tárgyal Vlagyimir Putyinnal. Ez lesz az első hivatalos csúcstalálkozójuk azóta, hogy Trump elfoglalta elnöki hivatalát.