Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pénteken bejelentette: vállalja a politikai felelősséget a Görögországot sújtó súlyos erdőtüzekért, amelyek a legfrissebb adatok szerint 87 ember életét követelték eddig. A kormányfő hasonló felelősségvállalásra szólította fel a kormányt is.

Mindenekelőtt azért hívtam ma ide Önöket, hogy teljes mértékben politikai felelősséget vállaljak ezért a tragédiáért a kabinet tagjai és a görög nép előtt. Úgy vélem, hogy ez magától értetődő egy ország miniszterelnöke számára - jelentette ki Ciprasz az erdőtüzek okainak és következményeinek elemzése céljából összehívott rendkívüli kabinetülésen. A görög kormányfő felszólította a kabinet tagjait, hogy vállalják ők is a politikai felelősséget a történtekért.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök katonai helikopterről nézi az észak-görögországi Thászosz szigetén harmadik napja pusztító erdőtüzet.Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Görög kormány/-------------------

Ciprasz azt követően szólalt meg az ügyben a nyilvánosság előtt, hogy az Új Demokrácia (ND) nevű jobbközép, legfőbb ellenzéki párt pénteken, a tragédia miatt elrendelt háromnapos nemzeti gyász lejárta után bírálta a kormány csütörtök esti sajtótájékoztatóját, amelyen, mint mondták semmiféle bocsánatkérés nem hangzott el.
A csütörtök esti sajtótájékoztatón Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter elmondta: komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta a tűzvészt. A tárcavezető szerint azonban nem csak jelek, hanem bizonyítékok és tanúvallomások is alátámasztják a gyújtogatásra vonatkozó gyanút.

Részletekkel azonban nem szolgált a nyomozásra tekintettel. A pénteki kabinetülésen Ciprasz éberségre szólított fel, mert szerinte a gyújtogatók újra lecsaphatnak.

Már egy hete pusztítanak erdőtüzek Görögországban. Állítólag szándékos gyújtogatás történt.Forrás: Origo

Ciprasz szerint az erdőtüzek egyik legfőbb oka az illegális házépítés gyakorlata, amit  az előző kormányok évtizedekig eltűrtek. A miniszterelnök fogadkozott, hogy a kormány nemzeti tervet dolgoz ki e gyakorlat ellen, és fejleszti polgári védelmi szolgálatát annak érdekében, hogy ne legyen több ilyen tragédia.
A tüzek nem aludtak ki teljesen, a pénteki nap folyamán továbbra is mintegy 300 tűzoltó és önkéntes vett részt az oltásban. A hatóságok közlése szerint eddig 3084 házat vizsgáltak meg az erdőtüzek sújtotta területeken, közülük 1543 lakhatatlanná vált.Az áldozatok azonosítása folyamatban van. Sokuk a felismerhetetlenségig összeégett, őket az igazságügyi orvosszakértők a hozzátartozóktól kapott DNS-minták alapján próbálják azonosítani. Az eltűntek pontos számára vonatkozó információkkal a hatóságok csak a vizsgálatok lezárultát követően fognak tudni szolgálni. Jelenleg annyit tudni, hogy még többtucatnyi embert tartanak eltűntként nyilván.