Több mint 20 ezer dollár, azaz mintegy 5,5 millió forint értékű emberi hajat vittek el rablók egy parókakészítő műhelyéből Új-Delhiben.

A rendőrség közlése szerint múlt pénteken három, magát vásárlónak kiadó férfi tért be egy apró indiai műhelybe, majd egyikük fegyvert rántott.

Fél órával később a trió csaknem 200 kilogrammnyi parókával és feldolgozatlan hajjal menekült el a helyszínről.

"Az emberek azt hiszik, hogy a paróka olcsó dolog, de valójában egy vagyonba kerül elkészíteni" - nyilatkozta a The Indian Express című lapnak Dzsahangir Husszein, akinek óriási adósság szakadt a nyakába műhelyének kirablása miatt.

IllusztrációFotó: Bielik István - Origo

A parókakészítő elmondta, hogy több mint 17 ezer dollárt kért kölcsön a múlt hónapban, hogy hajat vegyen dél-indiai nagykereskedőktől.Életet lehelünk az élettelen hajba - tette hozzá Husszein, büszkén megjegyezve, hogy általa készített parókák akár egy évtizedig is kitartanak, ha megfelelően ápolják őket.

A haj óriási üzlet Indiában,évente több mint 300 millió dollár bevételt jelent a világ különböző tájaira exportált parókák és hajhosszabbításhoz használt tincsek révén.

A felhasznált haj nagy részét a dél-indiai hindu templomokból gyűjtik össze, ahol a hívők kopaszra borotválják a fejüket egyfajta vallási áldozatként. A gyakorlatról leginkább híres templomból, amely Tirupatiban található, évente több száz tonnányi hajat gyűjtenek be, amelyet aztán több millió dollárért árvereznek el.