Magyar kormányzati adományból újult meg egy iraki keresztény település

Azbej Tristan, Emberi Erőforrások Minisztériuma, üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár
Budapest, 2017. október 13. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítséért felelős helyettes államtitkár a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferencia zárónapján Budapesten 2017. október 13-án. A világ számos térségében tapasztalható keresztényüldözésről szóló konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Közel kétmillió eurós magyar adományból újították fel Irakban azt a keresztény települést, amelyet az Iszlám Állam rombolt le, a helybeliek pedig köszönetük jeléül átkeresztelték városukat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Időknek adott interjúban Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára elmondta:

A programok közül kiemelkedőnek nevezte Tell-Aszkuf teljes újjáépítését.

Azbej Tristan Forrás: MTI/Kovács Attila

A Ninivei-fennsíkon található települést

2014-ben rohanta le és foglalta el az Iszlám Állam, majd üldözte el az ott élő 1300 keresztény családot.

A harcok következtében 900 épület sérült meg.

A települést

közel kétmillió eurós magyar adományból teljesen felújították,

és ezer család már vissza is tért lakóhelyére.

A helyettes államtitkár szerint

a keresztényeknek több mint nyolcvan országban hátrányos megkülönböztetésben van részük, ami széles skálán nyilvánul meg, a vallási jogok megtagadásától egészen a népirtásokig, és minden európai embert érint.

Úgy véli, Európa jelenlegi állapotát jól mutatja a keresztényüldözésre adott válasza, egészen pontosan annak a hiánya.

– tette hozzá.

Azbej Tristan elmondta azt is: azok a politikai és egyházi szereplők, akik Európában nem közönyösek az üldözött keresztények sorsa iránt, elismerik a Magyarország által indított programot, amelyben a kormány az átláthatatlan nemzetközi szervezetek vagy más köztes szereplők helyett a támogatást közvetlenül a fenyegetett közösségekhez juttatja el.