Súlyos aggodalomra adnak okot a tervezett romániai igazságügyi és büntetőjogi reform egyes elemei, amelyek alááshatják a hatalmi ágak szétválasztását és a korrupcióellenes fellépést az országban - áll az Európai Parlament (EP) most megszavazott állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésén 473:151 arányban elfogadott dokumentumban felszólították a román hatóságokat, hogy biztosítsák a fékek és ellensúlyok rendszerének megőrzését, illetve lépjenek fel a hivatali korrupció büntethetőségét megszüntető bármilyen intézkedés ellen.

 

Az Európai Parlament ülése. A kép illusztrációForrás: NurPhoto/Elyxandro Cegarra/NurPhoto/Elyxandro Cegarra

A képviselők rámutattak, hogy bizonyos új jogszabályok kedvezőtlenül befolyásolhatnák az igazságszolgáltatás függetlenségét, hatékonyságát és minőségét, ahogyan aggasztóak a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) tervezett - jelentős részben alkotmányellenesnek talált - változtatásai is, amelyek gyengíthetnék a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni fellépést.

Az állásfoglalásban ezért az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes csoportja (GRECO) által kiadott ajánlások maradéktalan végrehajtását sürgették.

A dokumentumban arra is figyelmeztettek, hogy a civil szervezetekre vonatkozó új szabályozások potenciálisan alkalmasak a civil társadalom megfélemlítésére, és ellentétesek lehetnek a gyülekezési szabadsághoz és a magánélethez való joggal, de problémásak a sajtó korlátozására javasolt egyes új törvények is.

Végezetül elítélték a rendőrség erőszakos, illetve aránytalan fellépését az augusztusi bukaresti tiltakozások során, és átlátható, pártatlan vizsgálatot követeltek az ügyben, valamint a titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzésének megerősítését javasolták.

Az EP emellett felszólította az Európai Bizottságot, hogy készítsen évente jelentést a korrupcióellenes fellépésről és a demokrácia, a jogállamiság tiszteletben tartásáról minden tagállam vonatkozásában.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke pár hete kijelentette, hogy a brüsszeli testület egyre növekvő aggodalommal követi a romániai fejleményeket, ugyanis visszalépés figyelhető meg a reformfolyamatban.

Így szavaztak a magyar EP-képviselők

A Transindex.ro információi alapján Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője tartózkodott, míg a szintén RMDSZ-es Winkler Gyula nem volt jelen a szavazáson.

A fideszes EP-képviselők – Tőkés László kivételével – elutasították az állásfoglalást. Tőkés tartózkodott a szavazástól.

A magyarországi ellenzéki pártokba tartozó képviselők elfogadták a dokumentumot. 

A román miniszterelnök reagált a vádakra

Viorica Dancila román kormányfő újságírók azon kérdésére, hogy miként befolyásolhatja a román uniós elnökség kimenetelét az Európai Parlament Romániát elmarasztaló határozata és az Európai Bizottság szintén kritikus hangvételű, legújabb igazságügyi jelentése, Dancila azt mondta: ne kössék össze az uniós elnökség kérdését az igazságügyi monitoringgal (az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmussal - CVM), vagy az EP <<kétes valóságismereten alapuló>> állásfoglalásával.

Viorica DancilaForrás: AFP/George Calin

A miniszterelnök szerint a román uniós elnökség sikerességét annak alapján kell megítélni, hogyan tudja kezelni azokat a vitás kérdéseket - a brexitet, a brit kilépés utáni Európa megtervezését, az unió több éves költségvetési keretét, a kohéziós politikát, vagy agrártámogatást - amelyek az unió napirendjén szerepelnek.

Egy EP-képviselő a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását kéri Románia ellen

Az uniós szerződésben foglalt legsúlyosabb szankciót kéri Románia ellen Elmar Brok, az Európai Néppárt német képviselője.

A tekintélyes német politikus – akinek fontos szerepe volt Románia uniós csatlakozási tárgyalásaiban – azt kéri, hogy indítsák el a hetes cikkely szerinti eljárást - írja a Maszol.ro a Welt am Sonntag információira hivatkozva.

Elmar BrokForrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

Az EP-ben 1980 óta aktív kereszténydemokrata képviselő a mérvadó német lapban arra kérte a szociáldemokratákat, hogy vegyék komolyan az eljárást elindításának lehetőségét.

Előrelépésnek számíta, ha Románia életbe léptetné a jogállam védelmével és korrupcióellenességgel kapcsolatos javaslatainkat – tudatta Brok.