Erőszakos tüntetésekre készültek egyiptomi radikálisok

Egyiptom zavargások Kairó Tienanmen tér Muszlim Testvériség
(FILES) - A file picture taken on August 14, 2013 shows a supporter of Egypt's ousted president Mohamed Morsi (portrait-R) shouting slogans as Egyptian security forces move in to disperse the pro-Islamist protesters by force in a huge protest camp near Rabaa al-Adawiya mosque in eastern Cairo. A year after a bloody crackdown in Cairo, President Abdel Fattah al-Sisi has tightened his grip on Egypt, crushed the Muslim Brotherhood, jailed top opponents and curbed civil liberties, critics say. On August 14, 2013, after having overthrown Egypt's first freely elected president, Mohamed Morsi, the crackdown on thousands of his supporters at protest camps in Cairo's Rabaa al-Adawiya and Nahda squares left hundreds dead. AFP PHOTO /MOHAMMED ABDEL MONEIM
Vágólapra másolva!
Egyiptomban letartóztattak 54 embert, akiket azzal vádolnak, hogy erőszakos tüntetésekre készültek a 2011-es felkelés január 25-i évfordulóján.
Vágólapra másolva!

Az észak-afrikai ország biztonsági erői 54 embert vettek őrizetbe, köztük a radikális Muszlim Testvériség embereit, akik erőszakos tüntetésekre készültek – jelentette be a belügyminisztérium kedden.

A tárca azt is közölte, hogy a csoportot a Muszlim Testvériség egyik vezetője irányította Törökországból. A 2011-es forradalomban eltávolították a hatalomból az Egyiptomot 29 évig irányító autoriter vezetőt, Hoszni Mubarakot. Egy évvel később, az ország első szabad választását a Muszlim Testvériség nyerte meg, 2013-ban a hadsereg őket is elzavarta. A testvériség mozgalmát azóta betiltották, vezetőit pedig letartóztatták.

Az egyiptomi hatóságok a testvériséget okolják a Sínai-félszigeten végrehajtott támadásokért, ugyanakkor a csoport tagad mindenféle kapcsolatot a fegyveres támadókhoz. Azt állítják, hogy politikai céljaik békések.

A minisztérium közleménye meg is nevezi a csoportot irányító férfit, akit Yasser al-Omdaként azonosítottak, és aki a hírek szerint létrehozott egy Allahuma Thawra nevű szervezetet. Ennek tagjai útlezárásokat, a közlekedés megzavarását, káosz kialakítását és a lakosság megfélemlítését tűzték ki célul a tárca szerint.