Újabb ügyben gyanúsított az európai főügyészi tisztségre aspiráló Kövesi

Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) volt vezetője, az Európai Unió főügyészjelöltje távozik a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ). Codruta Kövesit többek között hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo beszámolt róla, csütörtökön az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, Elnökök Értekezlete elhatározta, hogy Laura Codruţa Kövesit, a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét választja hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. Az Elnökök Konferenciája szintén aznap döntött arról is, hogy az EP háromtagú tárgyalócsoportját a következő képviselők alkotják: az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke, a migráns hátterű brit állampolgárságú Claude Moraes (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), a Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) elnöke, a német Ingeborg Grässle (Európai Néppárt), valamint a LIBE Bizottság alelnöke, a Magyarországot elítélő Soros-Sargentini jelentés összeállítója, a holland Judith Sargentini (Európai Zöldek). Közben tegnap az is kiderült, hogy a romániai bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészség (SIIJ) újabb ügyben hallgatta ki Kövesit. Az ügyészség jogtalan megtorlásban való bűnrészességgel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja a leendő európai főügyészt. Ma hivatalosan is bejelentették, hogy vádat emeltek Kövesi ellen. Ezzel együtt már 19 bűnügyi aktában szerepel Kövesi neve, de ennek ellenére a két bevándorláspárti sorosista politikus, Frans Timmermans és Guy Verhofstadt kitart mellette, ahogy a magyarországi baloldal is, amely fake news médiája természetesen nem számolt be Kövesi legújabb beidézéséről, és az ellene indult mai eljárásról sem.
Vágólapra másolva!

A várhatóan 2021 elejétől, luxemburgi székhellyel működő Európai Ügyészség (EPPO) vezetőjét az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Emiatt nem egyértelmű a helyzet, ugyanis a tagországok nagyköveteinek korábbi titkos szavazását az igen tapasztalt, három nyelven beszélő Jean-Francois Bohnert francia ügyész nyerte 50 ponttal, Laura Codruţa Kövesi 29 pontot ért el, holtversenyben a német Andres Ritterrel.

Szakértők szerint a verseny így Kövesi és Bohnert között fog eldőlni.

A tisztségre egyértelműen a rovott múltú és az európai igazságszolgáltatási tapasztalatokkal nem rendelkező Kövesi az esélyesebb, mert csütörtökön az EP házbizottsága, az Elnökök Értekezlete Brüsszelben eldöntötte, hogy a

volt román főügyészt jelöli az európai főügyészi tisztségre.

Az Elnökök Konferenciája tegnap döntött arról is, hogy három európai parlamenti képviselőből álló csapat folytatja majd a tárgyalásokat az Európai Unió Tanácsával az EPPO vezetőjének a kinevezéséről – közölte Facebook-oldalán Marin-Jean Marinescu, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-képviselője, aki az Európai Néppárt képviseletében részt vett az Elnökök Konferenciájának ülésén.

Az EP tárgyalócsoportját a következők alkotják:

A román G4Media.ro, magát függetlenként meghatározó hírportál információi alapján Grässle és Sargentini Kövesit támogatják, míg Moraes álláspontja ebben nem egyértelmű.

A tárgyalócsoport

mindhárom tagja olyan személy, aki teljes mértékben kiszolgálja a brüsszeli liberális elitet, és nem mellesleg valamennyien bevándorláspártiak, illetve határozottan ellenzik a közép-kelet-európai tagállamok egyenlőségét az Európai Unión belül.

Ingeborg Grässle 2016 augusztusában azt nyilatkozta, hogy

Ingeborg Grässle Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Grässle 2018 márciusában azt mondta: amennyiben Magyarország nem csatlakozik a tagállamok szuverenitását egyértelműen megsértő Európai Ügyészséghez, akkor függesszék fel a szavazati jogát.

Ezt a kijelentését ugyanakkor a magyar országgyűlési választási kampányba az ellenzék oldalán való nyílt beavatkozásként kell értelmezni,

így nem vehető komolyan.

A CONT bizottság elnöke szintén ekkor javasolta hazánkkal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását.

2019. február 24-én Grässle a Stuttgarter Nachrichten című német lapnak adott interjút, amiben – többek között – kijelentette, hogy a Fideszt ki kellene zárni a Népppártból.

A LIBE Bizottság elnöke, Claude Moraes már 2011 óta támadja Orbán Viktort és az általa vezetett kormányt.

A politikus egyébként a brit Munkáspárt képviselője, amelynek több tagját is antiszemitizmussal vádolták.

Claude Moraes Forrás: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Jemenben született, és indiai származású. 1999 óta tagja az Európai Parlamentnek, és azóta folyamatosan azzal büszkélkedik, hogy ő az első ázsiai EP-képviselő.

Először még

a médiatörvény miatt indított támadást Magyarország ellen.

2018 szeptemberében pedig azt mondta:

Tavaly novemberben azt javasolta Moraes, hogy az európai adófizetők által befizetett forrásokból pénzeljék a bevándorláspárti álcivil szervezeteket.

Ez beavatkozásként is értelmezhető az EP-választási kampányba.

Természetesen ő is szorgalmazta a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását hazánk ellen.

A Magyarországot elítélő Soros-Sargentini jelentést összeállító Judith Sargentinit szerintem nem kell bemutatni az olvasóknak.

Judith Sargentini Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az viszont nem világos, hogyan lehet tagja ő az EP tárgyalócsoportjának, hiszen, noha a LIBE Bizottság alelnöke, de

nem rendelkezik jogi diplomával.

Az önéletrajza alapján ugyanis történelmet hallgatott az Amszterdami Egyetemen.

Közben a román kormány határozottan tiltakozik Kövesi kinevezése ellen, az általa elkövetett visszaélésekre és a titkosszolgálatokkal való együttműködésére hivatkozva, amik miatt Klaus Ioannis államfő az Alkotmánybíróság döntésének engedelmeskedve leváltotta őt a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről 2018 júliusában.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a România TV-nek adott csütörtök esti interjújában kiemelte, hogy

Ahogy azt az Origo elsőként a magyarországi sajtóban megírta,

a DNA volt vezetőjének a neve 18 bűnügyi aktában szerepel.

A Maszol.ro információi alapján tegnap azonban

egy újabb ügyben is kihallgatta – gyanúsítottként – Kövesit a romániai bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészség (SIIJ).

Ezt maga a gyanúsított jelentette be Bukarestben több mint öt órán át tartó kihallgatását követően.

Kövesit abban az ügyben idézte be csütörtökön a SIIJ, amelyben hivatali visszaéléssel, 200 ezer eurós vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján.

A volt DNA-főügyész azt állítja, ebben a dossziéban nem volt lehetősége nyilatkozatot adni, majd amikor távozni készült, közölték vele, hogy egy másik ügyben is eljárás indult ellene, de nem részletezte a dolgokat.

Ügyészségi források szerint

abban az ügyben, amelyben a DNA ploieşti ügyosztályának két volt ügyésze, Lucian Onea és Mircea Negulescu ellen folyik eljárás.

Kövesi egyébként ebben az ügyben is ártatlannak vallja magát, a SIIJ épülete előtt megjelent támogatóinak és újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az ellene indított eljárások az európai főügyészi kinevezése megakadályozását célzó lejáratási kampány részei.

Laura Codruța Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) volt vezető főügyésze, az Európai Unió főügyészjelöltje egyik támogatójától kapott rózsával a kezében távozik a romániai bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészség (SIIJ) meghallgatásáról Bukarestben 2019. március 7-én Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Kövesi ügyében Adina Florea, a SIIJ főügyészhelyettese jár el, akit Tudorel Toader igazságügyi miniszter kétszer is utódjaként jelölt a DNA élére,

de Klaus Johannis államfő következetesen megtagadta kinevezését.

A volt korrupcióellenes főügyész emiatt elfogultsági óvást terjesztett be Florea, illetve az eljárást felügyelő SIIJ-főügyész ellen, de kifogásait elutasították.

Adina Florea egyébként a constanțai Fellebbviteli Bíróság ügyésze is.

A mai napon a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (a legfelsőbb bíróság romániai megfelelője, Magyarországon Kúria) mellett működő ügyészég (PICCJ) bejelentette, hogy a SIIJ feljelentése nyomán

közölte az Agerpres román hírügynökség.

A magyarországi balliberális fake news média természetesen nem számolt be a Kövesi legújabb beidézéséről, és az ellene indult eljárásról sem,

hiszen végig mellette kampányoltak, a gyanúsítottként való kihallgatása pedig rontaná a megítélését a táborukon belül.

Nemcsak a bevándorláspárti brüsszeli erők, élükön az európai szocialisták csúcsjelöltjével, Frans Timmermansszal, és a liberálisok EP-frakcióvezetőjével, Guy Verhofstadttal támogatják aktívan Kövesi főügyésszé való kinevezését, hanem az amerikaiak is.

A Harvard Egyetem jogi kara ugyanis beválasztotta Laura Codruța Kövesit a közé a 21 nő közé,

akik szerintük a világon jelenleg a leginkább befolyással vannak az igazságszolgáltatás és jog terén történő változásokra – írja a legbefolyásosabb jobbközép román napilap, az Adevărul.

A listát a nemzetközi nőnap apropóján állították össze. Kövesit olyan fiatal és befolyásos politikusok, jogászok és professzorok mellé helyezték fel erre a listára, mint

az Izrael-ellenes, bevándorláspárti amerikai kongresszusi képviselő, a demokrata Alexandria Ocasio-Cortez.

A globális balliberális média nagy sztárja, a Puerto Ricó-i származású Ocasio-Cortez – Sargentinihez hasonlóan – nem rendelkezik jogi diplomával, az önéletrajza alapján nemzetközi tanulmányokat és közgazdaságtant hallgatott a Bostoni Egyetemen.

A Harvard listáján szerepel még Sarah Leah Whitson neve is, aki a Human Rights Watch nevű bevándorláspárti, Soros György által finanszírozott álcivil szervezet igazgatója.

A sorosista szervezetek tehát globális szinten is minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy Kövesi legyen az Európai Ügyészség vezetője,

hiszen így frontális támadást indíthatnak azon közép-kelet-európai tagállamokkal szemben, amelyek nem hajlandóak végrehajtani Brüsszel diktátumait, legyen szó a bevándorlásról, az igazságügyről vagy a gazdasági együttműködés kérdéseiről.