Brit bevándorlás: keresztény üldözötteket elutasítanak, muszlim szélsőségeseket befogadnak

Vágólapra másolva!
Egyre több bizonyíték van arra, hogy a muszlimokat a keresztény üldözöttek kárára diszkriminálják a brit bevándorlási hatóságok. Az elmúlt időszakban két iráni keresztényt teljesen nevetséges indokokkal utasítottak el, míg a muszlim szélsőségeseknek nagyon könnyen adnak vízumot és menedékjogot is a szigetországban. Mindennek a hátterében az állhat, hogy a brit hatóságok az országban lévő egyre nagyobb létszámú muszlim kisebbség miatt nem mernek olyan döntéseket hozni, ami sértheti az érzékenységüket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a nyugati sajtóban vezető téma volt, hogyan is kell eljárni azokkal a személyekkel szemben, akik korábban az Iszlám Állam nevezetű terrorszervezet kötelékében harcoltak, majd pedig most szeretnének visszatérni valamelyik nyugat-európai országba. Az érintett államok válasza meglehetősen sokrétű volt, így

például a bevándorláspárti svéd baloldali kormány tárt karokkal várja a harcosokat,

míg Nagy-Britanniában több személytől is elvették az állampolgárságot. Joggal merül fel a kérdés, hogyan bánnak az érintett államok azokkal, akik üldözött keresztényként próbálnak menedéket kérni?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy Nagy-Britanniában előnyben részesítik a muszlim menekülteket a keresztényekkel szemben Forrás: Origo

Botrányos indoklás

Nagy-Britanniában legutóbb két kereszténynek a menedékkérelmét utasították el arra hivatkozva, hogy a Bibliából erőszakos részeket idéztek, és ebből a hatóságok azt a következtetést vonták le, hogy így kívánnak majd élni a szigetországban. A két személy korábban muszlim volt, és ezt követően tértek át a keresztény hitre Iránban. Az iszlám országból azonban emiatt menekülniük kellett, így kerültek a brit hatóságok elé. Nathan Stevens, aki az egyik keresztényt képviselte a menekültügyi eljárás során, teljesen megdöbbent az indokláson, aminek eredményeként megtagadták a menedékjogot az üldözött keresztényektől. Az ügyvéd teljesen érthetetlennek nevezte, hogy

egy kormánytisztviselő hogyan teheti azt meg, hogy a Bibliából kiragadott részletek alapján ítéli meg a menedékkérő későbbi tevékenységét.

A másik esetben is teljesen mondvacsinált okra hivatkozva utasították el a brit hatóságok a menedékkérelmet. Mindezek a példák jól mutatják azt, hogy a brit belügyminisztérium egyre inkább keresztényellenes ideológia hatása alatt áll. Egyre gyakoribb az is, hogy a közel-keleti keresztények Nagy-Britanniába való belépését megtagadják a hatóságok, így például egy Irakban élő apáca szerette volna meglátogatni a rokonát, de nem kapott brit vízumot.

A keresztény üldözötteket nem fogadja tárt karokkal Nagy-Britannia Forrás: AFP/hemis.fr/CEGALERBA Nicolas / hemis.fr/Cegalerba Nicolas / Hemis.Fr

Diszkriminálják a keresztényeket

Mindezek mellett arra is volt példa Nagy-Britanniában, hogy egyszerűen kiutasították a már korábban befogadott keresztény üldözöttet. A 41 éves Asher Samson már 15 éve élt a szigetországban, miután a hatóságok visszaküldték Pakisztánba, ahol súlyos életveszélynek van kitéve a férfi. Egyelőre bujkálnia kell, és a családjával sem tud találkozni, mivel minden bizonnyal azonnal megölnék a pakisztáni muszlim szélsőségesek, ha elkapnák a keresztény férfit.

Egy Nagy-Britanniában működő civil szervezet nemrégiben tette közzé, hogy

a belügyminisztérium 2017-ben 4850 szíriainak adta meg a menedékjogot, közülük azonban csupán 11 keresztény volt.

A civil szervezet szerint mindezek a számok azt mutatják, hogy diszkriminálják a keresztény menedékkérőket a muszlimok kárára. Ezek az adatok annak fényében árulkodóak igazán, ha azt a tényt vesszük alapul, hogy Szíria lakosságának közel 10 százaléka keresztény, ráadásul az Iszlám Állam leginkább a keresztényeket üldözte a közel-keleti országban. Ehhez képest szinte elenyésző a keresztény menedékkérők megjelenése Nagy-Britanniában.

A Sajid Javid vezette belügyminisztérium elnéző a muszlim szélsőségesekkel szemben Forrás: AFP/Ben Stansall

A muszlimokkal szemben nem szigorúak

David Alton, a Lordok Házának (brit felsőház) a tagja mindezzel kapcsolatban levelet írt Sajid Javid belügyminiszternek. A képviselő hangsúlyozta, hogy általánosan elfogadott nézet, hogy a polgárháború előtti Szíria lakosságának a 10 százaléka volt keresztény. Ők nemcsak az elmúlt években, hanem jelenleg is súlyos veszélyben vannak, ezért a megismert statisztikai adatok fényében egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy olyanfajta diszkrimináció áll fenn a keresztényekkel szemben, amivel szemben a kormánynak azonnali intézkedéseket kell hoznia – írta David Alton a levelében.

Persze arra is lehetne következtetni a belügyminisztérium gyakorlatából, hogy nagyon szigorú szabályokat alkalmaznak a menedékkérőket érintően, de a valóságban ez egyáltalán nincsen így, mivel a belügyminisztérium muszlim szélsőségeseknek nagyon könnyen ad vízumot, vagy éppen menedékjogot.

Ahmed Hassan úgy kapott menedékjogot, hogy maga vallotta be a hatóságoknak, hogy az Iszlám Állam kötelékében harcolt.

A férfi 2017 szeptemberében egy 30 sérülttel járó terrortámadást hajtott végre egy londoni metróállomáson. Szintén menedékjogot kapott az a muszlim imám, aki korábban a homoszexuálisok lefejezését és magas sziklákról való ledobását hirdette.

Asia Bibi nem kapott menedékjogot Nagy-Britanniában, pedig vallása miatt súlyos üldöztetésnek volt kitéve Forrás: AFP/Handout

Országos botrány

Az egész brit migrációs politika való arcát jól mutatta az Asia Bibi körüli óriási botrány. Nagy-Britannia tavaly novemberben utasította el a pakisztáni keresztény nőnek a menedékkérelmét, akit a pakisztáni muszlim közösség erőszakkal próbált meg áttéríteni az iszlámra, majd a helyi bíróságon vádat emeltek ellene, és nyolc év börtönre ítélték.

A radikális iszlamistáknak is menedékjogot biztosító britek azzal indokolták a döntést, hogy a nő befogadása sértené a náluk élő muszlim közösséget.

Ezzel párhuzamosan pedig a brit hatóságok megengedték egy Pakisztánban is szélsőségesnek tartott hitszónoknak, hogy belépjen a szigetországba, és előadásokat tartson többek között arról, hogy azok a politikusok megérdemlik a halált, akik kiálltak Asia Bibi mellett.

A brit bevándorlási politika tehát egyértelműen foglya a brit muszlim kisebbségnek, a radikális muszlimokat nagy szeretettel fogadják, míg az üldözött keresztényeket visszautasítják. Erre hívta fel a figyelmet Martin Parson, a keresztényeket segítő Barnabas Alap vezetője is, aki szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy az üldözött keresztényeknek nincsen hely Nagy-Britanniában, míg a keresztényeket üldöző muszlimokat tárt karokkal várják. A belügyminisztériumnak érzékelnie kellene a problémát, és azonnali lépéseket tennie – mondta Parson.