Jobb lenne, ha Timmermans kizárólag a saját országában kampányolna

diplomacy Horizontal
Frans Timmermans, First Vice-President of the European Commission and European Commissioner for the portfolio of Better Regulation, Inter-Institutional Relations, Rule of Law and Charter of Fundamental Rights gives a joint press conference with German Vice Chancellor and Foreign Minister (not in picture) on March 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / dpa / Bernd von Jutrczenka / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A bukaresti kormány tiszteletben tartja a jogállamot – nyilatkozta pénteken újságíróknak Liviu Dragnea, a román képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Románia informális vezetője, hozzátéve, jó lenne, ha az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, a szocialisták csúcsjelöltje, Frans Timmermans – aki nem mellesleg Soros György megbízható szövetsége – a hollandiai választási kampánnyal foglalkozna, és nem a romániaival. A március 20-án rendezett szenátusi (felsőházi) és tartományi választáson Timmermans politikai tömörülése, a bevándorláspárti Munkáspárt (Partij van de Arbeid-PvdA) ugyanis katasztrofális „eredményt” ért el, alig 8,52 százalékot kapott, amivel csak az ötödik erőnek számít Hollandiában.
Vágólapra másolva!

Többek között azt kérdezték a román Agerpres hírügynökség munkatársai a Szociáldemokrata Párt (PSD) Călăraşin tartózkodó elnökétől, Liviu Dragneától: hogyan kommentálja Frans Timmermans nyilatkozatát, amelyben

az Európai Szocialisták Pártjából (PES) való kizárással fenyegette meg a PSD-t,

ha a bukaresti szociálliberális kormány nem tartja tiszteletben a jogállam elveit.

Liviu Dragnea Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Erre ő következőképpen válaszolt:

Ahogy az Origo is beszámolt róla, március 20-án szenátusi (felsőházi) és tartományi választásokra került sor a Holland Királyságban.

A voksolást egy 2016-ban alapított, markánsan jobboldali és bevándorlásellenes párt, a Fórum a Demokráciáért (Forum voor Democratie-FvD) nyerte meg.

A liberális-kereszténydemokrata kormánykoalíció elvesztette többségét a parlament felsőházában,

Timmermans erősen bevándorláspárti politikai tömörülése, a Munkáspárt (Partij van de Arbeid-PvdA) pedig megsemmisítő vereséget szenvedett el, alig 8,52 százalékot kapott,

amivel csupán az ötödik politikai erőnek számít a németalföldi királyságban.

2015-ban a PvdA-ra a holland állampolgárok még több mint 10 százaléka voksolt.

A legutóbbi felmérések összesítése alapján

az európai parlamenti választásokon Timmermans baloldali pártja még ennél is gyengébb „eredményt” érhet el, csak 8,39 százalékra számíthat,

ami 3 EP-képviselői mandátumra lesz elegendő egy várhatóan 130-140 fős szocialista frakcióban.

2014-ben egyébként 9,4 százalékot kapott a PvdA, ami szintén 3 mandátumot jelentett.

Frans Timmermans Forrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

Ezek tükrében tényleg nem érthető, hogy Frans Timmermans miért nem kampányol inkább Hollandiában, hiszen

egy 3 fős képviselői csoport élén aligha lehet ő az Európai Bizottság következő elnöke.

A téma kapcsán Dragnea továbbá kifejtette, az európai vezetők kampányban vannak, és egyfajta „választási labdának” tekintik Romániát (és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a többi közép-kelet-európai államot is), amelyet egyik pályáról a másikra küldenek, hogy aztán szurkolóik tapsoljanak.

„Az európai hivatalosságok kérik, hogy a politikum ne avatkozzon be az igazságszolgáltatásba, s közben követelik egy bűnvádi nyomozás leállítását. Ki állítsa le a nyomozást? Valaki a kormányból vagy a parlamentből? Másrészt úgy alkudoznak az európai főügyészi tisztségről, mint a piacon. Ezt a példát kellene nekünk követnünk?” – fűzte hozzá.

A román szociáldemokraták elnöke szerint

a bukaresti kormány semmivel sem akadályozza a korrupció elleni küzdelmet, nem hozott olyan intézkedéseket, amelyek ezt eredményezték volna,

sőt: a kormány és a parlament is „elfogadott mindent, amit el kellett fogadnia” ahhoz, hogy biztosítsa a megfelelő körülményeket a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó ügyészek munkájához.

A jövendőbeli európai főügyész személye kapcsán Liviu Dragnea kifejtette, bárkit is jelölnek ki végül a feladatra,

Hasonlóan nyilatkozott március elején az Origónak a téma kapcsán Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője is.

A nagyobbik román kormánypárt elnöke pénteki interjújában

egyértelműen a korrupciógyanús ügyekkel vádolt Laura Codruţa Kövesi, a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjének európai főügyésszé való kinevezésére utalt,

amit határozottan támogatnak a Soros-birodalom brüsszeli helytartói, köztük Frans Timmermans, Guy Verhofstadt, a liberálisok EP-frakcióvezetője és természetesen a Magyarországot elítélő, válogatott hazugságoktól hemzsegő Soros-Sargentini jelentés összeállítja, Judith Sargentini szélsőbaloldali holland EP-képviselő.

Nyomoznak Romániában Timmermans ellen

Lapunk februárban megírta, hogy a romániai Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya (SIIJ) eljárást indított Frans Timmermans ellen.

A vádak alapján

A vádra reagált a holland politikus is, aki természetesen tagad mindent.

Az Origo arról is részletesen beszámolt, hogy Cătălin Rădulescu, a PSD parlamenti képviselője azt mondta:

Timmermans nyomást próbál gyakorolni a román igazságszolgáltatásra annak érdekében, hogy a hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással vádolt Kövesit felmentsék a vádak alól.

Kövesinek egyébként 17 bűnügyi aktában szerepel a neve. Régebben 19 ügyben volt gyanúsított, de időközben két esetben felmentették.

Mindezen vádak ellenére

Timmermans azt akarja elérni, hogy a DNA volt vezetőjét nevezzék ki a létrehozandó Európai Ügyészség (EPPO) élére,

főügyészi minőségben.

Ehhez azonban szükséges Kövesi felmentése valamennyi ügyben, ennek érdekében pedig – Cătălin Rădulescu és Liviu Dragnea szerint – Timmermans beavatkozik Románia belügyeibe, veszélyeztetve ezáltal az igazságszolgáltatás függetlenségét, és megsértve a jogállamiság – általa sokat hangoztatott, de egy percig sem komolyan gondolt – elvét.