Az unió vezető országaiban nyertek a bevándorlásellenesek

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Budapest, 2019. május 2. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes kezet fog sajtótájékoztatójukon Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A bevándorlást elutasító erők nyertek Franciaországban és Olaszországban, erősödni tudnak Svédországban és Németországban, és immár a spanyol migrációelleneseket is képviselik az Európai Parlamentben. A visegrádi országok közül Jarosław Kaczyński bevándorlásellenes kormánypártja nagyon simán verte meg az ellenzéki tömegkoalíciót, de a cseheknél sem bízták a véletlenre a keresztény gyökerű Európa jövőjét: a miniszterelnök Andrej Babiš migrációellenes pártja 7 százalékpontot vert a másodikra.
Vágólapra másolva!

Történelmi győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a május 26-i európai parlamenti választáson, a magyar választók több mint 52 százaléka, összesen 1,803 millió fő adta szavazatát a kormánypártokra. Ez azt jelenti, hogy az öt évvel ezelőtti eredményekhez képest plusz egy mandátumot, tehát összesen 13-at szereztek a lehetséges 21-ből.

Hazánk 2004-es uniós csatlakozása óta ez volt a negyedik EP-választás, ezek közül mindegyiket, kivétel nélkül a Fidesz nyerte meg.

A mostani ráadásul minden idők legerősebb szereplése volt, ugyanis a 10 évvel ezelőtti rekordot is sikerült megdöntenie a kormánypártoknak, miután most vasárnap 140 ezer szavazattal többet kaptak, mint 2009-ben.

A rekordrészvétel mellett aratott rekordgyőzelem nem a véletlen műve. Orbán Viktor miniszterelnök a választás napján is arra buzdított mindenkit, hogy menjen el szavazni. Mint mondta,

A kormányfő mozgósítása teljes mértékben sikerült:

a Fidesz-KDNP az összes megyét és a főváros összes kerületét megnyerte.

A mindent elsöprő győzelem után Orbán Viktor kijelentette, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz elnöke a Bálnában tartott eredményvárón Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar választók három dologgal bíztak meg minket – mondta. Ez a három dolog:

  1. Állítsuk meg egész Európában a bevándorlást!
  2. Védjük meg a nemzetek Európáját!
  3. Védjük meg a keresztény kultúrát!

Az is kiderült, az emberek Magyarországon azt gondolják, hogy Brüsszelben változásra van szükség – folytatta.

Olyan vezetők kellenek, akik az európai emberek érdekét képviselik, akik tisztelik az európai nemzeteket, és olyan európai vezetők kellenek, akik büszkék a 2000 éves keresztény kultúránkra

hangsúlyozta Orbán Viktor, aki megerősítette: számukra Brüsszelben is mindig Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fognak működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást.

Salvini földbe döngölte a baloldalt

A bevándorlást élesen elutasító és Orbán Viktorral rendkívül jó viszonyt ápoló Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes jobboldali Liga pártja nagyon megverte a teljes mezőnyt az országban. Az olasz közszolgálati televízió első exit pollja szerint a bevándorlásellenes Liga ugyanis 27-31 százalékot kapott, de ezt később 32-33 százalékra kellett módosítani. Végül az összesített adatok is ezt támasztották alá, Salvini pártja 34,26 százalékot kapott.

Ezzel az eredménnyel Salviniék könnyedén verték mind a két baloldali formációt, 29 EP-képviselőjük lett, amivel az egyik legnagyobb nemzeti formáció lehetnek Brüsszelben.

A Liga történetében ez az eddigi legjobb eredmény, ugyanis a tömörülés a tavalyi parlamenti választásokon 17,4 százalékot kapott.

A korábbi miniszterelnök, a baloldali-bevándorláspárti Matteo Renzi Demokrata Pártja lett a második, míg a harmadik a kormánykoalíció másik tagja, a szintén baloldali Öt Csillag Mozgalom, akiknek ez óriási vereség, ugyanis tavaly ilyenkor még ők voltak a legnépszerűbb párt Olaszországban. Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő pártja, a jobboldali Hajrá Olaszország! a negyedik lett 8,8 százalékos eredménnyel. Az exit pollok alapján bejutott az Európai Parlamentbe az Olaszország Testvérei nevű bevándorlásellenes, konzervatív párt is, 6,5 százalékkal.

Salvini pártja ráadásul már nemcsak északon a legnépszerűbb, de a déli országrészen is előretörtek, ami eddig az Öt Csillag bázisa volt.

Matteo Salvini a közösségi oldalán mondott köszönetet szavazóinak:

Marine Le Pen megalázó vereséget mért Macronékra

A nemzeti jobboldal európai parlamenti választási győzelmét erősítették meg a hétfő hajnalban kiadott részeredmények Franciaországban.

A Marine Le Pen vezette bevándorlásellenes párt a voksok 23,23 százalékát szerezte meg a 98 százalékos feldolgozottságnál kiadott adatok szerint. Ezzel szemben Emmanuel Macron elnök, az emberek közé lövető francia Gyurcsány A Köztársaság Lendületben (LREM) nevű pártja csupán a szavazatok 22,31 százalékát kapta. Ez azt jelenti, hogy Le Penék 22 képviselőt küldhetnek az EP-be.

A győztes jobboldali politikus az első becslések bejelentésekor azt hangoztatta, hogy

pártja megnyerte a választásokat, és Macronnak „le kell vonnia a következtetést”, az országban előre hozott parlamenti választást kell kiírni.

A visegrádi országokban is elutasították a migrációt

Lengyelországban az Orbán Viktor jó barátja, a Jarosław Kaczyński vezette kormányzó és bevándorlásellenes, Jog és Igazságosság párt a szavazatok 46 százalékával győzött az európai parlamenti választáson a hétfő hajnalban közzétett, a szavazatok 95,9 százalékos feldolgozottságán alapuló részeredmények alapján. Még úgy is ők nyertek, hogy egy 12, többségében baloldali politikai szervezetet összefogó formáció is alakult ellenük. Ez a tömörülés az Európai Koalíció nevet kapta, és végül így is csak 37,9 százalékot értek el.

Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (j), Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Beata Szydlo miniszterelnök-helyettes az európai parlamenti választásokon szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások első eredményeinek megismerése után Varsóban Forrás: MTI/PAP/Jakub Kaminski

Csehországban a szintén bevándorlásellenes, az Andrej Babiš-féle kormánypárt, az ANO nyerte a választást 21,2 százalékkal, ami hat mandátumot jelent.

Közben a kormánykoalíció másik pártja, a baloldali Cseh Szociáldemokrata Párt egyetlen mandátumot sem szerzett. Eddig a pártnak négy képviselője volt Brüsszelben, illetve Strasbourgban.

Történelmi mélyponton Merkelék

Rendkívüli módon megbüntették a német választók Angela Merkel kancellárt és bevándorláspárti politikáját. A CDU-CSU pártszövetség együttesen 28,9 százalékot szerzett, ami ugyan az első hely megőrzését jelenti, de a 2014-es EP-választáson elért 35,4 százalékhoz képest 6,5 százalékpontos visszaesés, és valamennyi eddigi országos szintű választást tekintve ez a leggyengébb szereplés.

Még ennél is jobban leszerepeltek a szélsőséges-bevándorláspárti szociáldemokraták, akik a szavazatok 15,8 százalékát szerezték meg, ami egészen drámai, 11,5 százalékpontos gyengülés a 2014-es 27,3 százalékhoz képest.

Országos szinten az egyetlen jobboldali párt, ami erősödni tudott, az a migrációellenes Alternatíva Németországnak (AfD), ami 11 százalékot ért el, és közel 4 százalékponttal erősödött a 2014-es 7,1 százalékhoz viszonyítva. Ez négy új mandátumot jelent az EP-ben.

Orbán Viktor brit csodálója is borította az asztalt

Elsöprő győzelmet aratott Nigel Farage Brexit Pártja is az Egyesült Királyságban az EP-választáson. Az adatok azt mutatják, hogy a voksok 30,5 százalékát szerezték meg.

Az Egyesült Királyságnak 73 EP-mandátuma van, ebből a Farage-ék 29-et kapnak meg.

Nigel Farage azon külföldi politikusok közé tartozik, akik a szélsőséges-bevándorláspárti brüsszeli elittel szemben rendre kiálltak a magyar miniszterelnök munkája mellett. Tavaly szeptemberben például a Sargentini-jelentés vitája előtt azt üzente a magyar miniszterelnöknek, „szálljon szembe a zsarnokkal”.

Nigel Farage, az általa alapított Brexit Párt vezetője a pártnak az európai parlamenti választások első részeredményét váró rendezvényén Southamptonban 2019. május 26-án Forrás: MTI/AP/Alastair Grant

Orbán Viktort kevesebb mint hat hónapja választották újra, de a brüsszeli elit csak ezért elrángatja Strasbourgig, hogy több száz EU-fanatikus előtt vallathassák. Egész egyszerűen bűnbakot akarnak csinálni a magyar miniszterelnökből – fogalmazott akkor Nigel Farage.

A brexit arcaként ismert politikus szerint

De ugyanígy támogatta a kormány Soros-tervről szóló nemzeti konzultációját is. Rövid kommentárjában megdicsérte Orbán Viktor kormányfőt, aki

végre olyan politikai vezető, aki helyesen cselekszik a nemzetéért.

Farage egyúttal odaszúrt Brüsszelnek is, amelynek a megítélése szerint mindez biztosan nem nyeri majd el a tetszését. A politikus egy cikket is megosztott, amelyben a Soros-tervvel összefüggésben azt írják, hogy Magyarország ellenállt az Európai Unió migránskvótájának, mert az ország vezetése úgy véli, hogy a betelepítés egy olyan kérdés, amely az EU helyett a nemzetállamok hatáskörébe tartozik.

Már a spanyol bevándorlásellenesek is az EP-ben

Spanyolországban a fiatalnak mondható, jobboldali-bevándorlásellenes Vox pártnak is sikerült bejutnia az Európai Parlamentbe 6,3 százalékos eredménnyel, 1,3 millióan szavaztak rájuk, amivel három mandátumot kaptak Brüsszelbe. A párt erősödése az után indult meg, hogy a Soros Györggyel szoros kapcsolatban álló szocialista miniszterelnök, Pedro Sanchez jóformán korlátlanul engedi be az országba az észak-afrikai illegális bevándorlókat, amióta Matteo Salvini olasz belügyminiszter lezárta a tengert.

Svédországban a magukat a politikai fősodortól élesen elkülönítő, bevándorlásellenes Svéd Demokraták jelentősen megerősödtek,

és az eredmények alapján a voksok 15,5 százalékát szerezték meg, az öt évvel ezelőtti választáshoz képest ez 6 százalékos emelkedés. Rajtuk kívül a konzervatív-jobboldali Mérsékelt Párt is több mint 3 százalékkal jobban teljesített. Eközben 2014-hez képest gyengültek a végül győztes szociáldemokraták, illetve a baloldali Zöldek is 4 százalékot vesztettek.