Kitálal az osztrák belügyminiszter: a bevándorláspártiak buktatták meg a koalíciót

AUSTRIA - VIENNA - POLITIC - FPOE New Year meeting Austrian Freedom Party
AUSTRIA; VIENNA; 20190119; Minister of the Interior Herbert Kickl with supporters during the political New Year meeting of the Freedom Party Austria (FPOe) under the motto: Austria first "on 19 January 2019. (Photo credit should read "ALEX HALADA/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
A Mandineren jelent meg Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt belügyminiszterének Facebook-írása, melyben bemutatta, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár és az Osztrák Néppárt szándékosan arra játszott, hogy a menekültkérdést igen komolyan vevő belügyminisztert elmozdítsa a posztjáról. Kickl leszögezte, hogy ebbe a szabadságpárt nem mehetett bele, és ezért kerül majd sor szeptember elején az előrehozott választásra. Azaz, a bevándorláspártiak buktatták meg az osztrák koalíciót.
Vágólapra másolva!

Előrehozott választásokat írtak ki Ausztriában, miután Strache alkancellár lemondott, és Kurz kancellár nem tudott megegyezni koalíciós partnerével. Az osztrák belügyminiszter ezt követően a Facebookon számolt be a kormánykoalíció „felrobbantásáról", valamint arról, hogy az ÖVP ki akarta kényszeríteni a lemondását.

Kickl: Ez Kurz hatalmáról szól

Kickl a bejegyzését azzal kezdte, hogy az ÖVP (Osztrák Néppárt) szombaton egyoldalúan felmondta a kormányzati együttműködést. Ezért várhatóan szeptemberben új választásokra kerül sor. A kancellár szavai szerint ez Ausztriáról szól - idézte a belügyminiszter Sebastian Kurzot.

És nyilvánvalóan egy kormány felrobbantásának áráról is, amely sok éve a legnagyobb elismerést vívta ki a munkájával - állapította meg Herbert Kickl.

Herbert Kickl bejegyzésében egyértelműen leszögezte, hogy Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus privátbeszélgetései, melyeket Ibizán illegálisan vettek fel, katasztrofálisak és felelőtlenek. Ilyen beszélgetéseket és viselkedést folytatni kétségtelenül nagy hiba - tette hozzá.

Mindketten vállalták a felelősséget, és minden hivataluktól visszavonultak, melyeket a köztársaságban és az FPÖ-ben (Osztrák Szabadságpárt) gyakoroltak - olvasható a bejegyzésben.

Herbert Kickl osztrák szabadságpárti belügyminiszter lerántotta a leplet arról, hogy miért kell előrehozott választást tartani a szomszédunkban Forrás: APA-PictureDesk/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

Ezért borult a korábbi megállapodás

Kickl szerint ez volt az, amiben Strache több személyes beszélgetés során Kurz kancellárral megegyezett, hogy a kormányzati munka folytatódni tudjon. Ezenfelül csak néhány tartalmi pontot kellett volna kidolgozni az újrakezdéshez. Ezzel kapcsolatban szombat délelőttig egység uralkodott a koalíción belül - idézte fel a történteket a belügyminiszter. A Strache-nyilatkozat a megegyezés szerint délben, Kurzé délután egykor, illetve legkésőbb kettőkor következett volna. Az FPÖ tartotta a szavát - olvasható a bejegyzésben.

Miért nem lett megállapodás? - tette fel a kérdést mindezek után a belügyminiszter.

- hangsúlyozta Kickl. Ez azt jelenti: tovább kormányozott volna, de az FPÖ-t mellőzve a belügyből, anélkül a keményvonalas és konzekvens politika nélkül, amit a biztonság és menekültek terén folytattunk, és amit a népesség széles köre támogatott - szögezte le Herbert Kickl.

"Sebastian Kurz célja a belügyminisztérium elfoglalása volt a szabadságpárttól" Forrás: AFP/Alex Halada

A szigorú bevándorláspolitika miatt támadták a belügyminisztériumot

A bejegyzésből az is kiderült, hogy az ÖVP követelései szerint, amelyeket szombaton állított, másik területre kellett volna kerülnie Herbert Kicklnek, hogy

A »marhavásárt« visszautasítottuk" - írta Kickl

A szabadságpárti belügyminisztérium már régen szálka volt az ÖVP szemében - írta Herbert Kickl.

- tette hozzá. Ezeket a kérdéseket az FPÖ – bár az ÖVP mindvégig ellenezte – végigvitte.

A kancellár az FPÖ ez irányú követelését kezdetben nyíltan támogatta. Később azonban megpróbált rábírni, hogy a csökkentéstől, amelyben megegyeztünk, álljak el. Erre azonban nem voltam kész - írta Herbert Kickl.

Kickl szerint Kurz a belügyminisztérium ÖVP-s átvételével nemcsak a menekült- és migránspolitika tartalmát akarta befolyásolni, hanem jóvátenni a pártpolitikai-stratégiai hibáját is Forrás: APA-PictureDesk/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

Kickl: Nem bocsátottak meg saját, régi párttársai a kancellárnak

Kurz a belügyminisztérium ÖVP-s átvételével nemcsak a menekült- és migránspolitika tartalmát akarta befolyásolni, hanem jóvátenni a pártpolitikai-stratégiai hibáját is, hogy a koalíciós tárgyalások során kiadta a kezéből az ÖVP-s hatalmi központnak számító belügyminisztériumot - szögezte le Herbert Kickl. A régi ÖVP sosem bocsátotta meg neki, hogy elvesztette a néppárti hatalmi hálózatot - tette hozzá.

Kickl szerint most olyan témák kerültek volna sorra a belügynél, amelyek mélyen belevágtak volna a régi néppárti-szociáldemokrata rendszerekbe, ilyen lett volna például az ORF (Osztrák közszolgálati médiumok) régi finanszírozási rendszerének átalakítása.

Az FPÖ az elmúlt napokban Ausztria érdekeit helyezte előbbre ahelyett, hogy folytassa egy kormányban, amelyben Sebastian Kurz a saját pártja által gyakorolt nyomás miatt a programjától egyre messzebbre kényszeríti az FPÖ-t - írta Kickl a Facebookon, amiből a Magyar Hírlap is idézett.