A külföldi sajtóban is a bevándorlásellenesek erősödéséről írnak

SALVINI, Matteo
Milánó, 2019. május 27. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője az európai parlamenti választások estéjén tartott sajtóértekezletén a párt milánói központjában 2019. május 26-án. MTI/AP/Antonio Calanni
Vágólapra másolva!
A külföldi sajtóban is kiemelt téma a bevándorlásellenes erők előretörése a vasárnapi EP-választáson. A Tűzfalcsoport gyűjtésében szó esik arról, hogy Matteo Salvini már a következő nehezebb gazdasági időszakra tekint, Marine Le Pen pártja 5 év után ismét az első Franciaországban, illetve hogy Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP győzelme megsemmisítő erejű volt.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a rózsafüzért megcsókolva kommentálta az EP-választás eredményeit, amin a jobboldali Liga pártja toronymagasan győzött a baloldali-bevándorláspárti formációk előtt – írta az Il Giorno. A Tűzfalcsoport gyűjtése szerint Salvini arra is kitért, hogy a hihetetlen sikert nemcsak Olaszországban érték el a Liga révén, hanem utalt például Le Pen pártjának franciaországi, és Farage-ék nagy-britanniai sikerére.

– szögezte le.

A Liga vezére már a jövőbe tekint, így például azt is világossá tette Salvini: gazdasági értelemben bonyolult időszak következik, és ők tökéletesen tisztában vannak a nehézségekkel is. Közben a másik kormánypárt, a baloldali Öt Csillag Mozgalom háza táján most csendben vannak – írja a Fatto Quotidiano.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője az európai parlamenti választások estéjén tartott sajtóértekezletén a párt milánói központjában Forrás: MTI/AP/Antonio Calanni

A franciaországi végeredmény ismeretében a Le Point francia konzervatív heti hírmagazin arról ír, hogy

Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés (RN) nevű pártja 2014 után ismét a „Franciaország első pártja” titulust viseli.

A lap szerint a választás eredményes és a párt számára kifizetődő tudott lenni azzal, hogy az RN jelölti listáját a mindössze 23 esztendős Jordan Bardella vezette. Ennek jegyében a párt Génération Nation nevű ifjúsági szervezetének fiataljai a jövőbeni választásokon vezető szerephez is juthatnak majd – áll a cikkben.

A Breitbart egy részletes anyagban elemzi az EP-választás eredményeit. Többek között ismertetik a brit brexit-párti, illetve a francia, az olasz, a lengyel vagy a cseh nemzeti pártok szereplését is. Ennek alapján például Farage Brexit Pártja 32 százalék körüli összesített szavazási eredménnyel, utcahosszal nyerte meg a szigetországi EP-voksolást.

A Fidesz-KDNP és személyesen Orbán Viktor kormányfő által elért 50 százalék feletti eredményt egyenesen „megsemmisítő győzelemként” értékeli a beszámoló,

kiemelve a magyar kormányzópárt tömeges migrációval szembeni kiállását, és a nemzeti identitás eszménye melletti elkötelezettségét.