Zelenszkij visszaadta az ukrán állampolgárságot Szaakasvilinek

SZAAKASVILI, Miheil
Rotterdam, 2018. február 14. Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök a rotterdami Erasmus hídon 2018. február 14-én. Szaakasvikli a mai napon azzal a kéréssel fordult a kijevi körzeti közigazgatási bírósághoz, hogy minősítsék törvénytelennek a két nappal ezelőtt történt kitoloncolását Ukrajnából Lengyelországba. A volt kormányzó felesége, a holland származású Sandra Roelofs és két fia Hollandiában él. (MTI/EPA/Rob Engelaar)
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök kedden megváltoztatta elődje, Petro Porosenko államfő rendeletét, és visszaadta az ukrán állampolgárságot Miheil Szaakasvili grúziai politikusnak.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló rendelet az elnöki honlapon jelent meg. A dokumentumban egyúttal négy külföldinek is engedélyezte az ukrán állampolgárság megadását államérdekből, illetve egy Odesszában élő szíriainak az Ukrajnáért tett szolgálataiért.

Szaakasvili egykori grúziai elnök és volt odesszai kormányzó ügyvédje a múlt héten jelezte, hogy védence kérte Zelenszkijtől ukrán állampolgársága visszaállítását.

Miheil Szaakasvili a rotterdami Erasmus hídon Forrás: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Porosenko még 2017. július 26-án fosztotta meg Szaakasvilit ukrán állampolgárságától,

amelyet korábban maga adományozott neki, amikor 2015-ben Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Arra hivatkozva vette el tőle az állampolgárságot, hogy nem a valóságnak megfelelő információkat adott meg az ellene Georgiában indított büntetőeljárásokkal kapcsolatban. A háttérben azonban az állt, hogy összekülönböztek, Szaakasvili korrupcióval vádolta meg Porosenkót, 2016-ban lemondott a kormányzói posztról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven.

Mivel kormányzói kinevezésekor Szaakasvili lemondott grúziai állampolgárságáról, az ukrán állampolgárságától való megfosztása után hontalanná vált.

2017-ben több ellenzéki tüntetést szervezett Kijevben, majd őrizetbe vették, de szabadlábra helyezte a bíróság, ő pedig külföldre távozott. Később visszatért, de gyalogosan, hívei gyűrűjében, illegálisan lépve át a lengyel-ukrán határt. 2018 februárjában ismét őrizetbe vették, és kitoloncolták az országból. Azóta Hollandiában élt.

Grúziának nagyjából kilenc éven át, 2013-ig volt az államfője. Ott hivatali visszaélés vádjával távollétében három év szabadságvesztésre ítélték, Kijev azonban az elmúlt években Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki Grúziának.

Szaakasvili a Facebookon közölte, hogy szerda délután érkezik egy Varsóból induló repülőjárattal Kijevbe.