Újabb erőszakos migránshajó kötött ki az olasz Lampedusán

Vágólapra másolva!
Matteo Salvini olasz belügyminiszter tiltása ellenére kikötött szombaton Lampedusa szigetén a Mediterranea NGO egyik hajója, fedélzetén 41 kimenekített migránssal. Salvini azt mondta, senkit sem engednek leszállni a hajóról.
Vágólapra másolva!

A Mediterranea ezzel a német Sea-Watch civil szervezet „nyomdokaiba” lépett, amely az olasz rendőrség parancsát figyelmen kívül hagyva június 29-én 40 migránst tett ki Lampedusán. A német szervezet Sea-Watch 3 nevű hajójának kapitányát, a német Carola Racketét házi őrizet alá helyezték, de ezt később egy vizsgálóbíró visszavonta.

Matteo Salvini a Twitteren azt írta,

senkit sem engednek leszállni a Mediterranea hajójáról.

A tárcavezető bírálta a vitorlás legénységét, amelynek tagjai – mint fogalmazott – semmibe veszik az olasz törvényeket, és segítik az embercsempészeket. Egy későbbi bejegyzésében jelezte: a rendőri erők készen állnak a beavatkozásra.

Tévéfelvételek tanúsága szerint az Alex elnevezésű vitorlás behajózott a kikötőbe olasz rendőri egységek kíséretében. A parton rendőri és egyéb tisztségviselőket lehetett látni.

Az Alex 54 embert mentett ki csütörtökön a líbiai partoknál, pénteken azonban 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségi okok miatt.

Olaszország korábban felszólította a vitorlást, hogy vigye a kimenekített embereket Máltára,

de a Mediterranea szerint az út túlságosan hosszú lenne az egyébként legfeljebb 18 fő befogadására alkalmas hajón.

Eközben egy másik civil szervezet, a német Sea-Eye közölte, hogy egyik hajója, fedélzetén 65, szintén a líbiai partoknál kimenekített migránssal jelenleg nemzetközi vizeken várakozik, és kérni fogja, hogy kiköthessen Lampedusán.

Az olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói,

amelyek valójában az illegális bevándorlást ösztönzik.

Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy rendeletet, amely súlyos pénzbírságot ír elő az ilyen civil szervezeteknek, amennyiben hajói behatolnak az olasz területi vizekre.