A Fidesz szavazatai is kellettek Von der Leyen győzelméhez

VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. július 16. Az Európai Tanács által az Európai Bizottság elnökének jelölt német Ursula von der Leyen az Európa Parlament 2019. július 16-i ülésén beszél az EP strasbourgi üléstermében. A képviselők a nap folyamán szavaznak titkosan von der Leyen jelöléséről. MTI/EPA/Patrick Seeger
Vágólapra másolva!
A német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke. A politikus szűk többséget szerzett tegnap az Európai Parlamentben. Míg a jobboldal támogatta a politikust, addig a baloldal az ígéretével szemben ellene voksolt. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű Bizottságról, tulajdonképpen a szakminiszterekről.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) 383 szavazat és 327 ellenszavazat mellett megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság következő elnökének.

A német jobboldali jelöltnek 374 voksra volt szüksége a többséghez, mindössze kilenc szavazaton múlott a sikere, vagyis a Fidesz tizenhárom szavazata nélkül nem választották volna meg.

A meghatott német politikus megköszönte a testületnek a bizalmat. Ez egyben az Európába vetett bizalom is. Keletről nyugatra és északról délre – fogalmazott Von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fordulatok

A német politikus megválasztása az után vált majdnem borítékolhatóvá, hogy az EP szociáldemokrata frakciója is a jelölt felkarolásáról döntött. Korábban a balközép sem lelkesedett a csúcsjelölti rendszer felrúgásáért – így a holland Frans Timmermans félreállításáért –, de mintegy fél órával a strasbourgi szavazás előtt meggondolták magukat. Tudatták: minden erejükkel azon lesznek, hogy Von der Leyen teljesítse az általuk kiharcolt, progresszív ígéreteket. A kivételt épp a német szociáldemokraták jelentették, akik nem szavaztak a volt védelmi miniszterre.

Hasonló volt a forgatókönyv az Emmanuel Macron vezette Újítsuk meg Európát liberális frakció esetében.

A csoport Von der Leyen múlt heti meghallgatása után meglehetősen szkeptikus volt, ám kedd délután mégis mellette döntöttek.

Várjuk, hogy együtt dolgozhassunk Európa megújításán. Sok munka vár ránk! – tudatta a Twitteren Dacian Ciolos frakcióvezető.

Nem váratlan, hogy végül az EP liberális és balközép ereje sem utasította el a német jelöltet, aki a szavazást megelőző strasbourgi felszólalásában a baloldalnak kedvező politikai ígéreteket tett.

Ez nem meglepő, ugyanis a jobbközép támogatását Von der Leyen már biztosan magáénak tudta - tudatta a Magyar Nemzettel a voksolás előtt egy parlamenti forrás.

Folytatódik az erőpróba

Von der Leyen nem az utolsó vizsgáját tette kedden az Európai Parlamentben, ugyanis a testületnek még az általa vezetett bizottság összetételére is igent kell mondania. Erre október végén, a jelenlegi bizottság mandátumának lejárta előtt kerül sor. Az EP illetékes szakbizottságai pedig a biztosjelölteket is meghallgatják majd.

A meghallgatások folytatódnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Maratoni csúcs után érvényesült a V4-ek akarata

Mint arról korábban beszámoltunk, az uniós miniszterelnökök július 2-án egy maratoni csúcs után döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyent támogatják az Európai Bizottság élére. Jelölését a visegrádi négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia) is támogatták. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy Manfred Weber bukása teljessé vált: bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád július 2-i strasbourgi frakcióülésén.

Jó döntést hoztak, így értékelték uniós állam- és kormányfők a rendkívüli brüsszeli uniós csúcstalálkozót, amelyen döntöttek a főbb uniós intézmények vezetői tisztségének a betöltéséről.

összegezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a rendkívüli uniós csúcs eredményét. Kifogásolta viszont azt a korábbi javaslatot, hogy a szociáldemokrata Frans Timmermans legyen a Bizottság elnöke, és azt is, ahogy ez a javaslat megszületett. Ezt azzal indokolta, hogy Timmermans a szélsőbal radikális jelöltje volt, aki megosztotta volna Európát, és nem tartotta a szavát.