Lelőttek egy izraeli katonákra lövöldöző palesztin fegyverest

Hamas security forces inspect destroyed tunnel of Islamic Jihad militants HAMAS security forces inspect destroyed tunnel Islamic Jihad militants
Hamas security forces search for the bodies of missing Islamic Jihad fighters in the tunnel which was destroyed by an Israeli air strike in the southern Gaza Strip, 03 November 2017. Reports state 15 Palestinian fighters were killed in a tunnel after Israeli air strike in the east of Khan Younis town, southern Gaza Strip. Five bodies of Islamic Jihad fighters are still trapped in the destroyed tunnel. (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Izraeli katonák a Gázai övezet határán lelőttek csütörtökre virradóan egy palesztin fegyverest, aki az övezetet irányító Hamász iszlamista radikális szervezet katonai egyenruhájában áthatolt a határkerítésen, és lövésekkel megsebesített három katonát - jelentette a Jediót Ahornót újság honlapja, a ynet.
Vágólapra másolva!

A paleszin fegyveres egy katonatisztet közepesen súlyosan, két katonát pedig enyhén sebesített meg.

Egy kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint az egyik katona életét sisakja mentette meg.

Az övezet határán

jelenleg nagy erőkkel folyik az új, mélyen a földbe ásott betonkerítés építése,

amellyel Izrael elejét akarja venni annak, hogy a palesztinok alagutakat ássanak, és ezeken keresztül jussanak be a területére.

Várhatóan egy év múlva készül el a betonkerítés, amely a már meglévő kerítés vonalától Izrael területe felé 20-30 méterrel beljebb húzódik majd, az ynet szerint azért, hogy a hadseregnek saját területen még legyen egy szűk műveleti sávja.

Ronen Manelis, a hadsereg szóvivője közölte, hogy a palesztin támadónak Kalasnyikov gépkarabélya volt, de kézigránátokkal is fel volt fegyverezve.

Úgy vélik, hogy saját szakállára, a Hamásztól függetlenül cselekedett.

A Hamász katonái eltűnteket keresnek a Gázai övezet egyik lerombolt alagútjában még 2017 novemberében Forrás: NurPhoto/Majdi Fathi/NurPhoto/Majdi Fathi

Gázai források szerint tavaly májusban az izraeli katonák egy erőszakos palesztin tüntetésen a gázai határ mentén lelőtték a férfi testvérét. A fivérnek a Hamász kötelékében a palesztin határsértők feltartóztatása volt a feladata, valamint hogy megakadályozza a különböző kisebb gázai palesztin fegyveres szervezeteket az Izrael elleni rakétatámadások végrehajtásában.

A Gázai övezetben Hani Abu Szalah néven azonosított fegyveres, miután rálőtt az izraeli katonákra, elrejtőzött a határ menti homokdűnéknél Kiszúfim és Hán-Júnisz települések között. Egy óra elteltével találták meg, és lőtték le a határt őrző izraeli katonák.

Többhetes viszonylagos határ menti nyugalmat szakított meg az éjszaka kettőkor kezdődött fegyveres incidens,

amelyre a támadó lelövésén túl válaszul az izraeli hadsereg ágyúval lőtte a Hamász egyik határ menti erődítését. Egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy az ágyúzásban bárkinek baja esett volna, ugyanis a palesztinok számítottak a támadásra, és már előtte elhagyták az építményt.

Az év eleje óta jelentősen nőtt az erőszakos, határ menti incidensek száma a Gázai övezetnél,

mindennaposakká váltak a zajos éjszakai tüntetések, a gyújtóléggömbök átjuttatása, de az utóbbi hetekben az Izrael és a Hamász között létrejött tűzszünet hatására viszonylagos nyugalom honolt a határnál.

A határ menti erőszakos tömegtüntetések 2018 márciusában kezdődtek el tiltakozásul Izrael és Egyiptom Gázai övezet elleni gazdasági blokádjára. Az Európai Unió, Izrael és az Egyesült Államok terrorista szervezetnek nyilvánította a Hamászt, amely 2007-ben erőszakkal vette át az uralmat a Gázai övezet felett.