Szlovénia
ÉLŐ
Szerbia

Turisták is megfertőződhettek a spanyolországi lisztériában

Vágólapra másolva!
Spanyolország nemzetközi egészségügyi figyelmeztetéseket adott ki a lisztériás megbetegedések növekvő száma miatt - mondta el María Luisa Carcedo spanyol egészségügyi miniszter csütörtökön, hozzátéve, hogy a fertőzés alapvetően a belföldi forgalmazást érinti, és megtették a szükséges intézkedéseket a megállítására.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniót és az Egészségügyi Világszervezetet is figyelmeztették, mert

előfordulhat, hogy turisták is megfertőződtek.

Az Európai Bizottság csütörtökön biztosított róla, hogy élénk figyelemmel követi a fejleményeket, és folyamatos kapcsolatban áll a spanyol hatóságokkal.

Augusztus 15-e óta mintegy 150-en betegedtek meg lisztériával fertőzött élelmiszerek fogyasztását követően az ország déli részén található Andalúziában, és egy kilencvenéves nő meghalt.

A lisztériagyanús esetek száma több százra tehető.

A fertőzés forrásai az első vizsgálatok szerint a La Mechá cég sertéshúsból készült termékei lehettek. A hatóságok bezárták az ellátó üzemet, és minden terméket ellenőriznek. Madrid szerint a fertőzött húst csak hazai piacon értékesítették.

A lisztériabaktériummal fertőzött élelmiszerek által okozott liszteriózis hasmenéssel, lázzal, hányással és fejfájással jár, a legsúlyosabb eseteket agyhártyagyulladás kíséri. A lappangási idő akár 90 nap is lehet. A fertőzés a legyengült immunrendszerű emberekre nézve jelenti a legnagyobb veszélyt, köztük a betegekre, az idősekre, a várandós anyákra és az újszülöttekre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről