Muszlim és feminista hadjárat a burka és a burkini mellett Franciaországban

Franciaország, muszlim, nő, úszás, burkini
Vágólapra másolva!
Egész testet lefedő fürdőruhában, vagyis burkiniben fürdött öt muszlim nő, feminista és transzgender aktivisták kíséretében - erről számolt be a Les Valeurs Actuelles konzervatív francia hetilap. Büszkén vállalták: nemcsak, hogy tiltakoznak a törvény ellen, de nem is tartják be. Az egész történet talán legdrámaibb része, hogy miközben a burkini a nők elnyomásának egyik jelképe, az akciót feminista aktivisták is támogatták.
Vágólapra másolva!

Franciaországban 2011 óta tiltott az egész testet lefedő iszlám ruha, a burka viselése, de egyre több önkormányzat tiltja be a burkinit is, különös tekintettel a közuszodákra és strandokra (a burkini a muszlim nők számára kialakított fürdőruha).

Tunéziai nő burkiniben egy tunéziai strandon - illusztráció Forrás: AFP/Fethi Belaid

A jogszabály elleni tiltakozásul mintegy tizenöt aktivistából álló csoport, köztük muszlim nők, feminista és transzgender aktivisták ugrottak Párizs egyik I. kerületi uszodájának medencéjébe, és az úszómesterek felszólítása ellenére sem távoztak a vízből. Az aktivisták harsány, "még akkor is megfürdünk, ha a rasszisták nem akarják" kiáltások közepette fürödtek, mások nagy megrökönyödésére.

Ez az eset egyébként nagyban hasonlít arra, ami Grenoble-ban játszódott le idén júniusban, amikor egy civiljogi aktivistákból álló csoport burkiniben ugrott a Grenoble-i uszodába, tiltakozva a burkinit tiltó törvény és az ellen, hogy a muszlim nők nem viselhetik az iszlám előírásai szerinti egész testet elfedő fürdőruhákat.

Burkinit viselő nő egy tunéziai hotelben 2012-ben - illusztráció Forrás: AFP/Fethi Belaid

Az újabb, ezúttal párizsi provokációt sem tudták az úszómesterek megakadályozni, egy férfi pedig az akcióra válaszul a nemi szervét mutogatta a feministáknak.

A tiltott fürdésnek végül a kiérkező rendőrök vetettek véget, az uszoda vezetősége pedig úgy döntött, hogy bezárnak.

Az aktivisták ekkor kifeszítettek egy jól látható transzparenst, amelyen

felirat szerepelt.

A Le Point hetilapnak adott nyilatkozatában az egyik militáns kifejtette, hogy

A burkát betiltó francia törvényt diszkriminatívnak tartva megjegyezte, hogy tiltakoznak az egyre növekvő iszlámellenesség, az iszlamofóbia ellen is. Ezt a nyílt provokációt kiegészítve, egy 18 éves feminista militáns még hozzátette azt is, hogy

- zárta le eszmefuttatását a feminista militáns.

A több száz komment, amely ehhez a cikkhez érkezett a Les Valeurs Actuelles honlapján, elítéli az esetet, és arra hívják fel a figyelmet, hogy az aktivisták magatartása pont az integráció ellen hat, ugyanis

ha a muszlim nők valóban integrálódni akarnának a francia társadalomba, akkor követniük kellene a francia nők szokásait és szabályait.

Más kommentelők pedig azt tartják érthetetlennek, hogy annak ellenére, hogy az iszlám tanítása szerint a homoszexuálisokat ki kell vetni a társadalomból, sőt, az nemcsak bűn, hanem egy olyan Allah elleni bűncselekmény, ami akár halálos ítéletig is kiterjedő büntetést vonhat maga után,

a transzgender és homoszexuális aktivisták mégis a muszlim burkiniaktivisták mellé álltak.

Megint mások szerint, és ez már jóval túlmutat a párizsi uszodában történteken, képtelen helyzet állt elő Franciaországban.

Miközben a burka viselését törvény tiltja, az ezt betartatni akarókat homofóbiával vádolják a liberális oldalon, miközben a törvény megsértőit áldozatként tüntetik fel.

Ez a megközelítés pontosan az integráció ellen hat, mintha a többségi társadalmat szándékosan sokkolnák, terrorizálnák szélsőséges militánsok, akik még arra is hajlandók, hogy egy, a nők jogait korlátozó, a homoszexuálisokat halállal fenyegető radikális irányzatot is a védelmükbe vegyenek.