Szárnyal Salvini népszerűsége, mélyben a bevándorláspártiak

politics parties Horizontal
Italian senator, head of the Italian far-right League (Lega) party Matteo Salvini delivers a speech on stage during the party's annual rally in Pontida on September 15, 2019. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem nyerte el a tetszését az olaszoknak, hogy az augusztusban hatalomra került bevándorláspárti koalíció első intézkedése a kikötők megnyitása volt az illegális bevándorlók előtt. Az emberek 48 százaléka egyáltalán nem bízik a baloldali kormányban, miközben Matteo Salvini személyes népszerűsége, valamint a Liga támogatottsága is szárnyal. Időközben az új baloldali olasz kormány arra készül, hogy az általuk beengedett illegális bevándorlókat kötelező kvótával szétosszák Európában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter határozottan visszautasította a kötelező kvóta ötletét, valamint az illegális bevándorlók beengedését is. 
Vágólapra másolva!

Hatalmas fölénnyel vezet Matteo Salvini bevándorlásellenes Liga nevezetű pártja a baloldali bevándorláspárti koalícióval szemben a legfrissebb olaszországi felmérés szerint. Az EMG intézet által közölt adatok szerint,

ha most vasárnap tartanák a választásokat, akkor a Liga a szavazatok 33,1 százalékára számíthatna.

Ez az eredmény gyakorlatilag megegyezik azzal az eredménnyel, amit Salvini pártja a május 26-i EP-választáson elért (34,33 százalék).

Szárnyal Matteo Salvini és pártja népszerűsége Forrás: AFP/Miguel Medina

50 százalék közelében a jobboldal

Matteo Salvini azt követően került ellenzékbe, hogy augusztusban felbontotta a koalíciót az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), és előrehozott választásokat kezdeményezett. Az M5S azonban a voksolástól való félelme miatt inkább megállapodott a korábban esküdt ellenségének számító bevándorláspárti Demokrata Párttal, és közösen alakított új baloldali kormányt. Az új kabinet azonban egyelőre finoman szólva nem nyerte el az olaszok tetszését, ami főleg annak köszönhető, hogy megnyitották a migránsok előtt a kikötőket.

A Demokrata Párt támogatottsága a szeptember elejei 23 százalékról 20,2 százalékra esett vissza. Az M5S pedig 19,7 százalékról 18,5 százalékra zuhant. A két kisebb jobboldali párt (Olasz Testvérek és Hajrá Olaszország) támogatottsága 7,3 és 7 százalékon áll.

Jól látszik tehát, ha a jobboldali pártok egy előrehozott választáson összefognának, akkor közel 50 százalékos támogatottsággal rendelkeznének.

mindez pedig elég lenne a stabil többség megszerzéséhez a bevándorláspárti blokkal szemben.

Az olaszok nem kérnek a bevándorláspárti baloldal kormányzásából Forrás: AFP/Miguel Medina

Matteo Salvini a legnépszerűbb

Az EMG azonban nemcsak a pártok támogatottságát mérte fel, hanem egyéb kérdéseket is feltettek az olaszoknak. Arra a kérdésre, hogy „Ön mennyire bízik az új baloldali kormányban?", a megkérdezettek 48 százaléka azt felelte, hogy egyáltalán nem, 24 százaléknak nincsen véleménye a kérdésről, és csak az olasz választók 29 százalékának vannak pozitív érzései.

Megkérdezték arról is a választókat, hogy melyik politikai vezetőben bíznak a leginkább.

Matteo Salviniben az olaszok 40 százaléka bízik,

Giuseppe Conte miniszterelnökben 39 százalék, míg Luigi Di Maio, az M5S elnökében csupán 28 százalék. Az új pártot alapító volt baloldali miniszterelnök, Matteo Renziben csupán az olaszok 16 százaléka bízik.

Nem tetszik az olaszoknak a balos kormány

A legfrissebb adatok fényében egyértelműen kijelenthető, hogy az új baloldali-bevándorláspárti olasz kormánykoalíció elfogadottsága roppant alacsony, politikusaik népszerűsége elmaradt Salviniétől.

Az olaszok tetszését nem nyerte el, hogy a két baloldali párt a választókat megkerülve paktált le a hatalom érdekében egymással,

miközben a korábbi években kígyót-békát kiabáltak egymásra. A baloldali pártok népszerűségének az sem tehetett jót, hogy egyik első intézkedésük az volt, hogy hozzáláttak azon törvények megsemmisítésnek, amiket még Salvini belügyminisztersége alatt hoztak az illegális bevándorlás ellen.

A bevándorláspárti baloldali kormány megnyitotta a kikötőket az illegális migránsok előtt Forrás: AFP/Clement Mahoudeau

Migránsokat erőltetnének Európára

Mint arról korábban beszámoltunk, a bevándorláspárti francia államfő, Emmanuel Macron szerdán Rómába utazott, hogy tárgyalást folytasson Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel egy új, kötelező betelepítési kvóta ötletének a felélesztéséről.

A kötelező elosztási mechanizmushoz csatlakozni fog Németország, illetve Málta, de tervben van a spanyol, valamint a görög kormány részvétele is.

Berlin ugyanakkor már jelezte, hogy csak ideiglenes jelleggel, és csupán 25 százalékát fogadná be a többségében Soros György által pénzelt álcivil szervezetek hajóin Olaszországba csempészett illegális migránsoknak.

A franciák szintén csak negyedét fogadnák be a migránsoknak, az olaszok pedig mindössze a 10 százalékukat. A maradék 40 százalékot tehát kötelező jelleggel szétosztanák a többi tagállam között. Nyilvánvaló, hogy ennek keretén belül a bevándorláspárti párizsi és római kormányok Magyarországra is rá akarják erőszakolni a migránsok betelepítését, ami ellen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter határozottan tiltakozik.

Azzal, hogy a baloldali olasz kormány a megalakulása után újra megnyitotta a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, újabb veszélyt idézett elő nemcsak Olaszország, hanem az egész kontinens szempontjából.

Nőtt az Európába érkező migránsok száma, részben azért, mert a baloldali olasz kormány megalakulását követően újra megnyitotta a kikötőket az illegális bevándorlókat szállító embercsempészekkel együttműködő civil szervezetek hajói előtt.

Luigi Di Maio megfenyegette Magyarországot is Forrás: AFP/Andreas Solaro

Fenyegetőzésbe váltott Di Maio

Arról is írtunk, hogy a korábban önmagát rendszerellenes mozgalomként definiáló Öt Csillag vezetője úgy fogalmazott: országa évek óta migrációs vészhelyzetben él, amelyet szerinte elsősorban az olyan európai partnerek közönye okoz, mint Magyarországé. A baloldali fordulatot vett politikus ezzel Szijjártó Péter egy korábbi nyilatkozatára reagált, „kifogásnak" nevezve a magyar külgazdasági és külügyminiszter aggodalmait az olaszországi partokra érkező migránsok automatikus szétosztására vonatkozó római javaslatot illetően. Di Maio nyilatkozatában azt is odavetette: szigorú büntetéssel kell szankcionálni azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadják el a kvótákat.

– közölte minderre Szijjártó Péter.

Szijjártó a német Die Weltnek pedig úgy fogalmazott: közös európai kiindulópontról addig nincs értelme beszélni, amíg a külső határokat nem védik meg kellőképpen.