Marine Le Pen hivatalosan is bejelentette, hogy 2022-ben indul az elnökválasztáson

LE PEN, Marine
Párizs, 2019. május 26. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke az európai parlamenti választásokon szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások első eredményeinek megismerése után Párizsban 2019. május 26-án. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vágólapra másolva!
Marine Le Pen, a nemzeti jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National-RN) vezetője hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a 2022-es elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Marine Le Pen az RTL-Le Figaro-LCI vasárnapi "Le Grand Jury" nevű adásában közölte, hogy

elindul a 2022-es francia elnökválasztáson.

Marine Le Pen Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A Nemzeti Tömörülés vezetője elmondta, hogy már kétszer volt államfőjelölt és harmadszorra is megméretteti magát.

- emelte ki Le Pen.

Hozzátette, hogy

azt is szeretné, ha a franciák adóterheit csökkentenék, és hogy ne kelljen folyamatosan küzdeni a francia nemzeti identitásért és kultúráért.

A Francetvinfo emlékeztet arra, hogy a legutóbbi, 2017-es köztársasági elnökválasztáson Marine Le Pen a szavazatok 34,5 százalékával a második körben maradt alul a liberális Emmanuel Macronnal szemben, 2012-ben nem jutott a második fordulóba, az első fordulóban 18 százalékot ért el.

Ez azt is jelenti, hogy

5 év alatt gyakorlatilag megduplázta a szavazatainak a számát,

és ha figyelembe vesszük azt is, hogy a legutóbbi májusi európai parlamenti választásokon a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés megverte Macron kormányzó pártját, a LREM-et 23,34 százalékos eredménnyel, akkor azt a következtetés vonhatjuk le, hogy Marine Le Pen esélyei és népszerűsége tovább növekedett.

A Marine Le Pen-féle

Nemzeti Tömörülés mára a szuverenista jobboldal markáns képviselőjévé vált, amely a franciák első számú problémájának a bevándorlás megállítását tekinti.

A hétköznapi emberek problémáinak hangsúlyozása mellett felemeli a szavát a francia gazdák érdekében, akiket az elmúlt időszak megszorító intézkedései súlyosan érintettek, emiatt átlagosan

naponta több mint két gazda követ el öngyilkosságot,

amihez Anne-Claire Le Sann gazdasági elemzésekkel foglalkozó televíziós újságíró szerint a nehéz munkakörülmények mellett a gazdák pénzügyi nehézségei is hozzájárulnak.