Cigarettát oltott el Marine Le Pen pártjának politikusán néhány szélsőbaloldali aktivista majd összeverték

parties election politics Horizontal
Yoann Gillet, local candidate of the far-right National Front (Front National - FN) party for the upcoming parliamentary elections (elections legislatives in French), poses during the presentation of the party's candidates in the Gard department, on May 12, 2017 in Nimes. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés egyik politikusát szélsőbaloldali aktivisták támadták meg Dél-Franciaországban. Az utóbbi időszakban egyre gyakoribb jelenségnek számít Franciaországban is, hogy militáns, úgynevezett antifasiszta (Antifa) csoportosulások megvernek jobboldali, konzervatív politikusokat.
Vágólapra másolva!

Yoann Gillet, a Marine Le Pen-féle szuverenista jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National-RN) pártjának Languedoc-Roussillon régióbeli tanácsosa, és Nîmes városi önkormányzati képviselője múlt szombaton békésen beszélgetett az RN fiatal pártszimpatizánsaival a Carré nevű nîmes-i kávézó teraszán, amikor néhány személy odalépett hozzájuk, majd elkezdték inzultálni a társaságot, és halálosan meg is fenyegették őket - erről először a BFM TV számolt be.

Yoann Gillet Forrás: AFP/Pascal Guyot

Yoann Gillet Facebook-bejegyzése szerint

a csoport tagjai magukat „Antifa"-nak, azaz antifasisztának titulálták.

A bejegyzés alapján, az antifasiszták később arrébb léptek, telefonálni kezdtek, közben Yoann Gillet felhívta a városi rendőrkapitányságot, és bejelentette az esetet.

Jól tette, ugyanis a csoport kicsivel később legalább még 10 más militáns társaságában visszatért a politikus asztalához, és ekkor szabályosan rájuk támadtak.

Az egyik cigarettát oltott el a képviselő arcán, majd földre szorították, ütötték, rúgták, ahol érték, akárcsak a 6 fős asztaltársaság többi tagját, akik közül egyiküknek olyan súlyosak lettek a sérülései, hogy sürgősségi osztályra kellett szállítani.

Gillet a példátlan akcióval összefüggésben feljelentést tett.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke közleményben ítélte el a legújabb szélsőbaloldali támadást, amelyet szerinte

Nem maradt el a Nemzeti Tömörülés elnökhelyettesének, Jordan Bardella-nak a kommentárja sem - írta meg a La Dépêche du Midi című regionális napilap internetes kiadása.

- hívta fel rá a figyelmet Bardella Facebook-üzenetében.

Nem ez az első eset egyébként, hogy a szélsőbal megtámadja a másként gondolkodókat Franciaországban.

Az Origo Magyarországon elsőként írta meg azt az egész Franciaországot felkavaró botrányt, amikor

szélsőbaloldali diákok megtámadták Alain Finkielkraut világhírű francia filozófust, azzal a szándékkal, hogy megakadályozzák, hogy előadást tarthasson Franciaország egyik legnagyobb presztízsű egyetemén,

a párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében (közkedvelt francia rövidítéssel „Science Po").

Pusztán azért, mert a konzervatív filozófus másként gondolkodik a világról, mint ők.

Alain Finkielkraut Forrás: NurPhoto/Samuel Boivin/NurPhoto/Samuel Boivin

A sárgamellényes tüntetéseken pedig a békés tüntetők közé beszivárogva rongáltak, gyújtogattak, illetve inzultálták a filozófust, antiszemita rigmusokat is kiabáltak.

Az Origo ezekről a szélsőbaloldali akciókról rendszeresen beszámolt, itt és itt is.

Ezek az anarchista szélsőbaloldaliak - akárcsak annak idején Mussolini feketeinges fasisztái -

feketébe öltöznek (innen ered „black blocks" elnevezésük), arcukat maszkokkal fedik le, tömegbe szerveződve rombolnak,

a nemzetközi Antifa elnevezésű internacionalista szélsőséges mozgalmi csoportokhoz hasonlóan.

Ezek a szélsőbalos csoportok eredetileg a második világháború utáni Németországban jöttek létre, majd a 80-as, 90-es években terjedtek el szinte mindenütt, Európán kívül leginkább az Egyesült Államokban, ahol gyakori összetűzéseik vannak a szélsőjobboldali csoportokkal.

Tagjaik elsősorban a globalizációellenes megmozdulásokon tűnnek fel, de egyéni akciókat is végrehajtanak, alapvetően szélsőjobboldali, az alt-right mozgalomhoz tartozó személyiségek, csoportok ellen.

Jellemző rájuk az erőszak, a szisztematikus rombolás, de gyújtogatásoktól és mérges gáz alkalmazásától sem riadnak vissza.

Célkeresztjükben elsősorban jobboldali politikusok, gondolkodók és újságírók állnak.