Tárgyalásra szólítja fel a spanyol kormányt a katalán elnök

Katalán tüntetés
Barcelona, 2019. október 18. Függetlenségi vezetők börtönbüntetése miatt tiltakozó tüntetők vonulnak Barcelona központja felé 2019. október 18-án, a demonstrációk ötödik napján, amikor a függetlenségpártiak egynapos általános sztrájkot tartanak Katalóniában. A spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt. MTI/EPA/EFE/Alejandro García
Vágólapra másolva!
Tárgyalások megkezdésére szólította fel szombaton a spanyol központi kormányzatot Katalónia függetlenségpárti elnöke, Quim Torra, hogy megfékezzék az erőszakos cselekményeket, amelyet az váltott ki, hogy a héten a madridi legfelsőbb bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki a katalán szakadárok vezetőire a 2017-es, alkotmányellenes népszavazás és elszakadási kísérlet miatt.
Vágólapra másolva!

Péntek éjjel az elmúlt évtizedek legsúlyosabb zavargásai voltak Barcelonában. Maszkot viselő fiatalok lángoló szemetes konténerekkel barikádoztak el több utat és kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket, amelyek könnygáz- és füstgránátokkal válaszoltak.

Az Arran nevű radikális katalán ifjúsági szervezet további tiltakozásokra szólított fel szombaton is a "rendőri erőszak" ellen és a "politikai foglyok" szabadon bocsátása érdekében.

A katalán szakadárok ugyanis politikai fogolynak tekintik azokat a szeparatista vezetőket,

akiket az ország egységének megbontására tett kísérleteik miatt bebörtönöztek a spanyol hatóságok.

A rendőrség az újabb tüntetésekkel kapcsolatban ismét az erőszak kiújulásának veszélyére figyelmeztetett, s arra kérte az üzleteket Barcelona belvárosában, hogy a tüntetések idejére zárjanak be.

Függetlenségi vezetők börtönbüntetése miatt tiltakozó tüntetők vonulnak Barcelona központja felé 2019. október 18-án, a demonstrációk ötödik napján, amikor a függetlenségpártiak egynapos általános sztrájkot tartanak Katalóniában. A spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt. Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro García

Torra leszögezte, hogy

Felszólítjuk a spanyol kormány ügyvezető miniszterelnökét, hogy üljön tárgyalóasztalhoz! Mi eddig sem folyamodtunk soha erőszakhoz, és ez után sem fogunk - szögezte le Quim Torra.

A hétfő óta tartó zavargásokban már mintegy 300 embert vettek őrizetbe. A spanyol belügyminiszter egyértelműen a katalán szakadárokat tette felelőssé az erőszakért, és közölte, hogy a biztonsági erők meg fogják tenni a megfelelő lépéseket a rendbontókkal szemben.

"Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet. Súlyos és szervezett erőszakkal van dolgunk, de hangsúlyozom, hogy nem maradunk alul" - szögezte le Fernando Grande-Marlaska.

A tüntetéshullám azután kezdődött a katalán városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.