V4NA: Újabb 25 ezer migránsra számítanak a görög szigeteken

Vágólapra másolva!
Katasztrofális állapotok alakulhatnak ki a menekültügyi központokkal rendelkező Égei-tengeri szigeteken, ha valóra válik a görög bevándorlásügyi minisztérium jóslata és az év végéig újabb 25 ezer migráns érkezik Törökország felől - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az öt leginkább érintett szigeten – Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz – összesen hatezer fő befogadására alkalmas migránstáborok vannak, de már

a napokban meghaladta a 30 ezret az ott tartózkodók száma.

A görög bevándorlásügyi minisztérium becslése szerint ehhez az év végéig

még 25 ezer ember érkezhet,

ami még akkor is katasztrofális állapotokhoz vezethet, ha a hatóságoknak sikerül a tervezett 10 ezer embert a szigetekről a kontinentális Görögországba költöztetnie.

„Egyszerűen nincs más megoldás.

mondta Panagiotis Nikas, a Peloponnészoszi-félsziget kormányzója az ERT televízió műsorában. A hatóságoknak muszáj lesz tenniük valamit, mert hiába tenné lehetővé az Európai Unió és Törökország között érvényben lévő menekültügyi megállapodás a görög szigetekre illegálisan érkező migránsok visszaküldését, erre

az idei év első kilenc hónapjában mindössze 102 alkalommal került sor.

Pedig 2019 szeptemberéig az egy évvel korábbihoz képest 23 százalékkal nőtt a Törökországból az EU-ba érkező migránsok száma és az illegális bevándorlók túlnyomó többsége a görög szigetek felé veszi az irányt. Szeptemberben akadt olyan nap, amikor 800 migráns szállt partra a szigeteken.

Sokan még a hideg időjárás beköszönte előtt nekivágnak az útnak, de nem segít az sem, hogy Törökország az utóbbi időben egyre szigorúbban csap le az iraki és afgán illegális bevándorlókra, akik a helyi törvények szerint nem számítanak menekültnek. Szintén emeli a tengeri útnak nekivágók számát, hogy a Teherán elleni amerikai gazdasági szankciók miatt Iránban rengeteg afgán vendégmunkás vesztette el állását, ők pedig ezután Törökországban próbálnak szerencsét.