Többen meghaltak Mexikó északi részén a rendőrség és bandatagok tűzpárbajában

Drogháború mexikóban
Guerrero Community Police members patrol the streets in Heliodoro Castillo, Guerrero state, Mexico, on March 24, 2018. In the mountains of Guerrero, despite continuous operations of the Mexican Army to eradicate illegal plantations, the cultivation of poppy and the production of opium gum are growing. Conflicts between small cartels that control production areas are also intensifying. In this "no man's land", of scarce presence of the public force, "community police" have appeared to protect peasant communities and, according to the circumstances, confront or negotiate with organized crime groups. / AFP PHOTO / Pedro PARDO
Vágólapra másolva!
Összesen 21 ember, 17 bandatag és 4 rendőr halt meg szombaton az észak-mexikói Villa Union településen a bűnözők és a biztonsági erők tűzpárbajában - közölte Coahuila állam kormányzója.
Vágólapra másolva!

Miguel Ángel Riquelme a település lövésnyomokkal tarkított polgármesteri hivatalának épületénél újságíróknak elmondta, hogy többen eltűntek, köztük olyanok, akiknek az irodában volt dolguk.

A közösségi médiában megjelent videók egy felfegyverzett, kisteherautókból álló konvojt mutattak áthaladni déltájban a településen. A felvételeken füstoszlopokat lehetett látni, és hangos fegyverropogás volt hallható. A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból igazolni a videók eredetiségét.

A helyi kormányzat elmondta, hogy

a rendvédelmi erők továbbra is üldözik a várost megtámadó kartell szökésben lévő tagjait.

A kép illisztráció. Forrás: AFP/Pedro Pardo

Az Egyesült Államok déli határához közeli erőszakcselekmény nem is érkezhetett volna rosszabb időben Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kormánya számára, aki pénteken kijelentette, hogy Mexikó elutasít mindennemű külföldi beavatkozást az erőszakos bandák megfékezésére. Akkor hangsúlyozta, országa egyedül is képes megbirkózni a feladattal.

A hét elején ugyanis Donald Trump amerikai elnök arról beszélt, hogy Washington a mexikói drogkartellek terrorszervezetté nyilvánítását tervezi. A bejelentés olyan aggodalmakat keltett, hogy az intézkedés ürügyet szolgáltatna az amerikai kormánynak az egyoldalú beavatkozásra Mexikóban. Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter kedden válaszul kijelentette: Mexikó

William Barr amerikai igazságügyi miniszter a jövő héten utazik Mexikóba, hogy a biztonsági együttműködésről egyeztessen.

A tavaly decemberben hivatalba lépett López Obrador az ország megbékéltetésére tett ígéretet több mint egy évtizednyi véres bandaháborúkat követően. Ugyanakkor az utóbbi időkben történt biztonsági incidensek kétségbe vonták a baloldali mexikói kormányzat stratégiájának eredményességét. A bírálatok mindenek előtt két esetet érintenek. November 4-én valószínűsíthetően az egyik drogkartell tagjai kilenc, Mexikóban élő amerikai mormont gyilkoltak meg. Október 17-én pedig a mexikói biztonsági erők a további vérontás elkerülése végett elengedték az őrizetbe vételekor heves ellenállást tanúsító Ovidio Guzmán drogkereskedőt és társait. A rendőrségi és a kartelltagok összecsapása csatatérré változtatta Culiacán mexikói nagyvárost.