Hihetetlen összegeket keresnek a brüsszeli bürokraták a mi adónkból

2019.02.09. 16:28

A nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyik európai parlamenti képviselője rántotta le a leplet az Európai Bizottság (EB) vezetőinek (Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini és Frans Timmermans) a csillagászati összegű fizetéseiről. A brüsszeli bürokraták fényűző életmódjának a költségeit természetesen mi, uniós adófizető polgárok álljuk.

Az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) európai parlamenti képviselője, Ignazio Corrao a közelmúltban támadta be az Európai Bizottságot azzal, hogy tagjai és vezető politikusai irtózatos mértékű pénzeket tesznek zsebre – írja a 888.hu a brit Daily Express-re hivatkozva.

Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini és Frans Timmermans az Európai Parlament strasbourgi épületébenForrás: AFP/Frederick Florin

Az EB „isiászban szenvedő” elnöke, 

Jean-Claude Juncker például a szervezet legfelsőbb fizetési fokozatánál is többet keres 138 százalékkal, ami 27 436 eurót jelent havonta. Ez átszámítva 8,7 millió forint.

Az Olasz Kommunista Párt ifjúsági szervezetének az egykori tagja, Federica Mogherini, uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is majdnem ugyanilyen jól keres: havi 8,2 millió forintnak megfelelő fizetése van.A bevándorláspárti bizottsági alelnök és egyben EU-biztos Frans Timmermans, Soros György közeli embere pedig úgy tesz zsebre 7,9 millió forintos fizetést, hogy amúgy a szocialisták színeiben tetszeleg.Arra persze nem hajlandó, hogy az európai parlamenti választási kampány idejére fizetés nélküli szabadságot vegyen ki, így a mi adónkból (is) kampányol.

Pedig sok más brüsszeli bürokrata kampányidőszakra fizetés nélküli szabadságra szokott menni. 

Ezek a hihetetlenül nagy összegek még csak a fizetések, ehhez aztán még hozzácsapódnak az olyan juttatások, mint a lakás vagy gyermekek után járó kedvezmények.

Ezen kívül pedig az EB tagjait egy 217 millió forintnak megfelelő, úgynevezett „átmeneti ellátás” is megilleti, amit mandátumuk lejárta után kapnak két évig.

Az M5S politikusa szerint így a bizottsági bürokraták >>potom<< négymilliárd forintjába fognak kerülni az adófizetőknek 2019-ben. Corrao véleménye alapján abszurd, hogy míg a brüsszeli politikusok „hülyére” keresik magukat, addig költségvetési megszorításokra hivatkozva a kevésbé tehetősekkel nem foglalkoznak.