Az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

NETANJAHU, Benjámin; TRUMP, Donald
Washington, 2017. február 15. Donald Trump amerikai elnök (j) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a washingtoni Fehér Házban 2017. február 15-én. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Trump Twitter-üzenetében a Golán-fennsík stratégiai és biztonsági szempontját emelte ki, hozzátéve, hogy ez a döntés Izrael állam és a térség stabilitása miatt is lényeges. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Donald Trump Twitteren közölte a várható elismerést. Úgy fogalmazott, hogy

Elemzők szerint az amerikai bejelentés nagy segítséget ad Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó választások előtti kampányban. Netanjahu, aki többször is szorgalmazta a Golán Izrael részeként történő elismerését, percekkel a Twitter-bejegyzés után, szintén mikroblogban meg is köszönte Donald Trumpnak a döntést.

Donald Trump és Benjámin Netanjahu a Fehér Házban még 2017. februárjában Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Trump a jövő héten fogadja az izraeli miniszterelnököt

Donald Trump bejelentése egy héttel azt megelőzően történt, hogy az elnök a Fehér Házban fogadja Benjamin Netanjahut. Várhatóan akkor történik meg a Golán elismerésének formális rögzítése is.

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében annektálta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.

Az amerikai külügyminisztérium által a múlt héten nyilvánosságra hozott, szokásos éves emberi jogi jelentésben a tárca a Golánt, Ciszjordániát és Gázát már nem "megszállt területként", hanem "Izrael által ellenőrzött területként" említette.