24 marokkóit állítottak bíróság elé két skandináv lány meggyilkolásáért

2019.05.02. 16:56

Ahogy az Origo is beszámolt róla, 2018. december 17-én találták meg a marokkói Atlasz-hegységben a 24 éves dán Louisa Vesterager Jespersen és a 28 éves norvég Maren Ueland holttestét. A lányokat különös kegyetlenséggel gyilkolták meg az Iszlám Állam helyi hívei. A marokkói hatóságok az esetet terrortámadásként kezelik.

Louisa Vesterager Jespersen és Maren Ueland december 9-én turistaként érkeztek az észak-afrikai országba.

A lányok az Atlasz-hegységben túráztak, néhány nap múlva pedig a helyszínen felállított közös sátrukban megtalálták a holttestüket.

Louisa Vesterager Jespersen és Maren Ueland fényképeiForrás: AFP/Thomas Sjoerup

Egyiküket halálra késelték, a másikat pedig élve lefejezték. Ez utóbbi esetet a gyilkosok felvették az áldozat telefonjának a segítségével, majd pedig elküldték azt a hozzátartozóinak.

Az emberölések után néhány nappal felkerült a videó az internetre, aminek a hitelességét a norvég hatóságok megerősítették.

A különös kegyetlenséggel végrehajtott gyilkosságok ügyében a marokkói rendőrség először 4, majd 16 személyt vett őrizetbe, mint gyanúsítottakat.

A BBC információi alapján ez

a szám 24-re emelkedett, a mai napon pedig valamennyiüket bíróság elé állították az észak-marokkói Salé városában.A helyi hatóságok szerint közülük hárman hűséget esküdtek az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Ők esküdtek hűséget az Iszlám ÁllamnakForrás: AFP/Moroccan Police

Azzal is vádolják őket, hogy Marokkóban terrorista sejtet akartak létrehozni.

Rájuk nagy valószínűséggel halálbüntetés vár.A gyilkosok között van egy marokkói migráns hátterű, svájci-spanyol kettős állampolgár is.

Négy vádlott a nyugati turisták körében rendkívül népszerű Marrákesből származik.

A gyilkosság fő vádlottja egy Abdesszamad Ejúd nevű 25 éves utcai árus, aki kapcsolatban állhatott az Iszlám Állammal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK