Donald Trump nem vesztette el bizalmát Észak-Koreával szemben

2019.05.11. 07:34

Donald Trump amerikai elnök nem tartja a bizalommal való visszaélésnek azt, hogy Észak-Korea az elmúlt napokban újabb kísérleteket hajtott végre rövid hatótávolságú rakétákkal.

Az amerikai elnök a Politico című lapban pénteken megjelent interjúban beszélt erről. Kisebbítette az újabb észak-koreai rakétakilövések jelentőségét, és "nagyon normális dolgoknak" nevezte őket.

Ezek (a rakéták) rövid hatótávolságúak, és én egyáltalán nem tartom ezt a bizalommal való visszaélésnek. Tudják, hogy egy bizonyos ponton annak tekinthetem, de jelen pillanatban nem - mondta Trump.

Donald Trump és Kim Dzsongun a hanoi Metropole szállodában 2019. február 27-énForrás: MTI/EPA/Vna

Folytatódik a kapcsolattartás (a két ország között). Tudom, hogy tárgyalni akarnak, beszélnek tárgyalásokról. Nem hiszem azonban, hogy ők készek a tárgyalásokra - tette a hozzá az amerikai elnök, aki az elmúlt hónapokban kétszer is tárgyalt Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, de nem sikerült nyélbe ütnie vele megállapodást a Koreai-félsziget atommentesítéséről.

Észak-Korea csütörtökön két rövid hatótávolságú rakétát indított egy északnyugati bázisról a Japán-tenger felé. A rakéták először átrepültek több észak-koreai tartomány felett, mielőtt kiértek a Japán-tenger fölé, majd a vízbe csapódtak. A dél-koreai hadsereg mérése szerint 270, illetve 420 kilométert repültek, és 50 kilométeres magasságot értek el. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan olyan új rakétákat próbált ki, amelyek kifejlesztését határozatban megtiltotta neki az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Kevesebb mint egy hét leforgása alatt ez volt a második észak-koreai rakétakísérlet.