Néhány éven belül új fővárosa lesz Indonéziának

jakarta, indonézia, toronyház
Jakartai égbolt.
Vágólapra másolva!
Bambang Brodjonegoro tervezési miniszter szerdán jelentette be, hogy még az idén kiválasztja Indonézia az új főváros helyét, hogy 2024-ben áthelyezze a túlterhelt megapoliszból, Jakartából. Az agglomerációval együtt több tízmilliós városban hatalmas problémát jelentenek a közlekedési dugók, illetve a város alacsonyan fekvő területen fekszik, ami miatt gyakran fenyeget árvíz is. Az új főváros a kormány székhelye lesz, Jakarta pedig gazdasági fővárosa maradna.
Vágólapra másolva!

Az új főváros létrehozásának a kérdése már több évtizede napirenden szerepel Indonéziában. A kormányszervek áthelyezéséről két hete döntött Joko Widodo elnök, a tervezési miniszter pedig elmondta, hogy

A főváros áthelyezése az elővárosokkal együtt több tízmilliós lakosságú Jakartából valóságos tengeri kígyó. Már Suharto diktátor és több, őt követő elnök is felvetette ezt a lehetőséget, de nem hozott döntést az ügyben.

A 10 milliós Jakarta Forrás: Wikimedia/Wikimedia Commons

A jelenlegi főváros, Jakarta népessége meghaladja a 10 milliót, az agglomerációé pedig a 30 milliót, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát.

A fejlesztési miniszter szerint mintegy 7 milliárd dollárra tehető évente annak a gazdasági veszteségnek a mértéke, amelyet a közlekedési dugók okoznak.

A főváros áthelyezése mellett szóló másik érv, hogy Jakarta alacsonyan fekvő területen - a város 40 százaléka tengerszint alatt - helyezkedik el, emiatt gyakran fenyegeti árvíz, és a város süllyed a talajvíz túlzott mértékű kinyerése miatt.

Joko Widodo elnök májusban több lehetséges színhelyre, így Kalimantan tartományba és Borneó szigetére is ellátogatott. Borneó szigetén két megoldás lehetséges - erősítette meg a miniszter. A hatóságok igyekeznek jobban kiegyensúlyozni a több mint 13 ezer szigetből álló ország fejlődését.
A Jáva szigetén fekvő Jakarta az ország gazdasági fővárosa maradna.