Néhány éven belül új fővárosa lesz Indonéziának

2019.05.15. 16:48

Bambang Brodjonegoro tervezési miniszter szerdán jelentette be, hogy még az idén kiválasztja Indonézia az új főváros helyét, hogy 2024-ben áthelyezze a túlterhelt megapoliszból, Jakartából. Az agglomerációval együtt több tízmilliós városban hatalmas problémát jelentenek a közlekedési dugók, illetve a város alacsonyan fekvő területen fekszik, ami miatt gyakran fenyeget árvíz is. Az új főváros a kormány székhelye lesz, Jakarta pedig gazdasági fővárosa maradna.

Az új főváros létrehozásának a kérdése már több évtizede napirenden szerepel Indonéziában. A kormányszervek áthelyezéséről két hete döntött Joko Widodo elnök, a tervezési miniszter pedig elmondta, hogy  

most véglegesítjük a tanulmányokat, hogy az idén eldöntsük, hová helyezzük át a fővárost, annak érdekében, hogy az építkezések egy vagy két éven belül megkezdődhessenek. Reméljük, hogy 2024-ben az új főváros kész lesz fogadni a kormány új székhelyét. 

A főváros áthelyezése az elővárosokkal együtt több tízmilliós lakosságú Jakartából valóságos tengeri kígyó. Már Suharto diktátor és több, őt követő elnök is felvetette ezt a lehetőséget, de nem hozott döntést az ügyben.

A 10 milliós JakartaForrás: Wikimedia/Wikimedia Commons

A jelenlegi főváros, Jakarta népessége meghaladja a 10 milliót, az agglomerációé pedig a 30 milliót, ami tovább fokozza a nagyváros zsúfoltságát. A fejlesztési miniszter szerint mintegy 7 milliárd dollárra tehető évente annak a gazdasági veszteségnek a mértéke, amelyet a közlekedési dugók okoznak.A főváros áthelyezése mellett szóló másik érv, hogy Jakarta alacsonyan fekvő területen - a város 40 százaléka tengerszint alatt - helyezkedik el, emiatt gyakran fenyegeti árvíz, és a város süllyed a talajvíz túlzott mértékű kinyerése miatt.

Joko Widodo elnök májusban több lehetséges színhelyre, így Kalimantan tartományba és Borneó szigetére is ellátogatott. Borneó szigetén két megoldás lehetséges - erősítette meg a miniszter. A hatóságok igyekeznek jobban kiegyensúlyozni a több mint 13 ezer szigetből álló ország fejlődését.
A Jáva szigetén fekvő Jakarta az ország gazdasági fővárosa maradna.