Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és - utódja megtalálása után - a kormány éléről.

Theresa May június 7. péntekig marad a Tory-k elnöke, és addig marad miniszterelnök, amíg meg nem találják az utódját.

Theresa May brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2019. május 24-énForrás: AFP/Tolga Akmen

May a szigetország második női miniszterelnöke volt Margaret Thatcher után, de mint fogalmazott, biztosan nem az utolsó.  Beszéde végén annyira elérzékenyült, hogy elsírta magát, majd visszament a Downing Street 10-be. 

Theresa May közel 3 évig volt miniszterelnök, a Downing Street 10. előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy büszke az elért eredményeikre, amit még David Cameron kezdett el. Mint fogalmazott, biztos benne, hogy a konzervatívok meg tudnak újulni, végig tudják vinni a Brexitet, és szolgálhatják az embereket.

Theresa May brit miniszterelnökForrás: AFP/Tolga Akmen

A távozó kormányfő úgy véli, mindent megtett, hogy tiszteletben tartsa a 2016-os Brexit-népszavazás végeredményét, de azt mindig is nagyon fogja bánni, hogy sohasem tudta lezárni a kilépési tárgyalásokat. Theresa May háromszor próbálta meg keresztülvinni elképzeléseit a brit alsóházon, ám ez egyszer sem sikerült. Azt is hozzátette  lemondásával kapcsolatban, hogy most egy új miniszterelnök a legfontosabb az országnak. 

Beszédében hangsúlyozta azt is, hogy utódjának csak akkor sikerülhet majd konszenzust elérnie a Brexitet illetően, ha a vita mindkét oldalán állók hajlandóak lesznek a kompromisszumra.

Belügyminiszterből lett miniszterelnök 

Theresa May az után lett brit kormányfő, hogy David Cameron addigi miniszterelnök lemondott, miután a Brexit-szavazáson a kilépéspártiak győztek. 2016. július 13-án vette át a hivatalt, illetve a Konzervatív Párt elnöki tisztségét, ezt megelőzően Cameron belügyminisztere volt. 

Noha a népszavazás előtt is maradáspárti volt, beiktatása után rögtön leszögezte, hogy tiszteletben tartja a választói akaratot, és nem fognak kiskapukat keresni az uniós tagság megtartásáért. 

Vélhetően a lemondásával van összefüggésben, hogy a kormány csütörtökön bejelentette, hogy  nem tartják meg a júniusi Brexit-szavazást a brit alsóházban. Jelen pillanatban úgy áll az egész kilépési procedúra, hogy még április elején sikerült megállapodnia az uniós vezetőknek, hogy rugalmas, azonban legfeljebb október 31-ig tartó halasztást kapnak a britek.

Viszont ha időközben mindkét fél ratifikálja a kiválás feltételeit rögzítő, de a londoni törvényhozás által többször is elutasított szerződést, akkor a következő hónap első napján automatikusan megszűnik a brit tagság.