Nagy erejű petárdát dobtak a bevándorlásellenes Svéd Demokraták vezetőjére

2019.05.24. 17:21

Nagy erejű petárdát dobtak Jimmie Åkessonra, a Svéd Demokraták bevándorlásellenes, jobboldali párt vezetőjére. Szerencsére a támadásban senki sem sérült meg, a rendőrség pedig nyomozásba kezdett – írja a VN4A nemzetközi hírügynökség.

Az eset a svédországi Mariestad városában történt, ahol a politikus egy európai parlamenti választási fórumon vett részt.

Jimmie ÅkessonForrás: AFP/Johan Nilsson/Johan Nilsson

Egy eddig ismeretlen elkövető akkor hajította a petárdát Åkesson felé, amikor a biztonsági emberek az őt szállító autóba akarták beültetni.

A támadásban senki sem sérült meg, a hatóságok pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt kezdtek nyomozni. A helyszínen több szemtanút is kihallgattak.

A rendőrségi közlés szerint a bevándorlásellenes párt vezetőjét a hatóságok emberei folyamatosan kísérgetik a fórumokon, ugyanis úgy ítélték meg, hogy veszélyben lehet a testi épsége.Bár a jobboldali, bevándorlásellenes Svéd Demokratákat többször nácinak és rasszistának hazudták a baloldali pártok, az esetet követően mindenki elhatárolódott az erőszaktól.

A Svéd Demokraták természetesen se nem rasszisták, se nem nácik, hiszen az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) nevű EP-frakcióban foglalnak helyet, a brit konzervatívok és a lengyel kormánypárt (PiS) társaságában.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint egy megválasztott politikus elleni támadás egyenlő a demokrácia elleni támadással.