EP-választás: A horvát kormányfő győzött, de nem elégedett pártja eredményével

Vágólapra másolva!
Andrej Plenkovic horvát kormányfő nem elégedett pártjának, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a vasárnapi európai parlamenti választásokon elért eredményével.
Vágólapra másolva!

Plenkovic a HDZ eredményváró rendezvényén kiemelte: öt mandátumra számítottak, amelyhez

mindössze még ezer szavazatra lett volna szükségük.

Ugyanakkor hozzátette, hogy relatív győzelmet arattak, négy képviselőjük lesz július 1-jétől az Európai Parlamentben.

Elégedettségének adott hangot, hogy magasabb volt a részvételi arány, mint 2013-ban, amikor a szavazásra jogosultak 20 százaléka járult az urnákhoz, és 2014-ben, amikor 25 százalék.

A részvételi arány most csaknem 30 százalék volt.

"Ez azt jelenti, hogy a horvát szavazópolgárok azonosulni tudtak az európai témákkal, és az európai parlamenti választásokat fontosnak tartották a horvát társadalom számára" - hangsúlyozta.
Értékelése szerint mérvadó volt, hogy a HDZ a választásokra önállóan állított listát. "Kiállok ezen döntésem mellett" - húzta alá, leszögezve, hogy jó döntés volt az önálló lista. A HDZ a korábbi választásokon közös listán indult: a legutóbbi európai parlamenti választásokon a horvát jogpárt és a parasztpárt képviselője is a HDZ koalíciós listájáról került be az Európai Parlamentbe.

Plenkovic elmondta, hogy hétfőn ki fogják elemezni, a kampány során mit tehettek volna még, és mit csinálhattak volna jobban.

Horvátországban fej fej mellett végzett a kormányzó jobboldali párt és a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP): mindkettő 4-4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.
Davor Bernardic, a szocialisták elnöke az eredmények közzététele után könnyes szemmel mondta el beszédét pártja eredményváró rendezvényén, azt üzenve, hogy e választások után látja az erőt a változásra az SDP-ben.

"Ma kimondtuk, hogy nem akarunk korrupt, igazságtalan Horvátországot, olyan Horvátországot, amely szegény, és amelyből elköltöznek, ezért nem fogjuk feladni a harcot az egyenlőségért" - fogalmazott.
Mit monda, az eredmény nem elég a változáshoz, de bátorságot ad ahhoz, hogy vállvetve küzdjenek tovább egy nyitott, igazságos, derűlátó Horvátországért.