Brüsszelnek a migrációval és a határvédelemmel kell foglalkoznia

2019.06.11. 15:47

Az uniós vezetők Brüsszelben találkoznak majd június 20-án és 21-én, hogy meghozzák a következő intézményi ciklusra vonatkozó kinevezésekről szóló megfelelő határozatokat, és elfogadják az Unió 2019–2024-es időszakra vonatkozó stratégiai menetrendjét. Az Euractiv hírportál szerint négy nagyobb célt és pontot fognak megtárgyalni, melyek között kiemelt szerepet kap a migráció kezelése és a határvédelem is.

Brüsszelben EU-csúcsot tartanak június 20-21-én. Ezzel kapcsolatban írt cikket az Euractiv brüsszeli hírportál. Az oldal lehozta azt a négy nagyobb célt, és azokon belül is további pontokat meghatározó tervezetet, amelyet jövő heti csúcsértekezletükön fogadhatnak majd el az uniós állam- és kormányfők.

Ebből az derül ki, hogy  elsősorban a külső határvédelem erősítésére, a migráció kezelésére és a biztonság fokozására kellene összpontosítania az Európai Uniónak a következő öt évben a tagállami vezetők tervezett, még elfogadásra váró stratégiájának kedden kiszivárgott változata értelmében.

Tüntető migránsok GörögországbanForrás: Origo

Állampolgárok védelme

A dokumentum első pontja az állampolgárok és jogaik védelméről szól. Ide tartozik

  • a külső határok védelme,
  • az illegális migráció elleni fellépés,
  • a terrorellenes harc,
  • a schengeni övezet megőrzése,
  • a védelem a kibertámadások, a félretájékoztatás és
  • az úgynevezett hibrid hadviselés ellen,
  • valamint a közös értékek, a jogállamiság érvényesülésének garantálása.

Mindenekelőtt biztosítanunk kell a fizikai terünk integritását. Tudnunk kell, s nekünk kell megszabnunk, hogy ki lép be az Európa Unió területére  - írták, kitérve a migrációs származási és tranzitállamokkal való együttműködés mélyítésének fontosságára is. 

A cikk szerint fontos lépés, hogy meg kellene végre állapodni a menekültügyi reformról, amely eddig rendre elakadt az uniós tagállamok közötti egyetértés hiánya miatt.

Egyéb pontok

A második pontban a gazdaság további erősítését, a munkahelyteremtést, az egységes piacban rejlő lehetőségek maradéktalan kihasználását sürgetik. Ebben fontosnak nevezték a felkészülést a digitális átállásra a mesterséges intelligencia terén is, s azt is, hogy elegendő forrást biztosítsanak az oktatás, a kutatás-fejlesztés, az innováció számára.

Stabilizálni kell gazdaságilag a közösségetForrás: Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

A program értelmében mélyíteni kell a gazdasági és monetáris uniót, meg kell reformálni az iparpolitikát, illetve biztosítani kell a tisztességes versenyt az EU-ban és világszerte.

A környezet- és klímavédelem csupán a harmadik helyre szorult a tervezetben, amely szerint fenntarthatóságra, zöld forradalomra, klímasemlegességre, a kibocsátás csökkentésére, a gazdaság átalakítására van szükség, konkrét határidők viszont nem szerepelnek benne.

Emellett az új stratégia azt is szeretné elérni, hogy növekedjen az Európai Unió súlya a világban. Mint írták, ki kell állni a multilateralizmus mellett, illetve nagyobb felelősséget kell vállalnia a kontinensnek saját biztonsága és védelme garantálásában.

Itt az is olvasható, hogy nyitva kell tartani az integráció kapuját az erre alkalmas és vállalkozó országok számára. Elképzelhető, hogy az EU-csúcson jóváhagyják az albán és észak-macedóniai csatlakozási tárgyalások megindítását, noha Hollandia és Franciaország ezt továbbra is ellenzi. 

A 2019 és 2024 közötti időszakra vonatkozó stratégia, amelynek szövege szakértők szerint még alakulhat a végső elfogadásig, irányvezetőként szolgál majd az uniós intézmények, elsősorban az Európai Bizottság számára.