Testvérével élt házasságban az amerikai demokrata képviselőnő?

2019.06.26. 14:03

Kivételesen nem az antiszemita, Izrael-ellenes, Trump-ellenes és szokásos bevándorláspárti megjegyzései miatt foglalkozik az amerikai média Ilhan Omar demokrata politikussal. A szomáliai muszlim migráns hátterű kongresszusi képviselőnő legutóbb különös házasságkötéseinek történetével került a hírekbe. Kiderült róla, hogy valószínűleg a saját testvérével élt (ál)házasságban.

Az amerikai konzervatív Daily Wire nevű hírportál vasárnapi cikke szerint egy frissen felfedezett dokumentum is megerősíti azokat a híreszteléseket, amelyek korábban azt állították, hogy miközben Ilhan Omar jelenlegi férjével Ahmed Abdisalan Hirsivel élt együtt, jogilag közben Ahmed Nur Said Elmi házastársaként tartották számon, aki állítólag egyben testvére is.

Ilhan OmarForrás: AFP/2019 Getty Images/Alex Wong

A Washington Examiner jelentése alapján - amelyet a Neokohn szemlézett - Omar korábban a következőképp vázolta fel házasság(ai)nak történetét:

  • 2002: a 19 éves Omar iszlám szokás szerinti vallásos ceremónia keretein belül a 22 éves Hirsi felesége lesz, de jogilag 2018-ig nem köttetik frigy
  • 2008: Omar és Hirsi úgy dönt, hogy szétválnak útjaik, noha van két közös gyerekük
  • 2009 elején: a 26 éves Omar jogilag házasságot köt a brit (?) állampolgárságú, szintén szomáliai migráns hátterű 23 éves Elmivel
  • 2011: Omar és Elmi iszlám szokás szerinti vallásos váláson megy keresztül
  • 2011: Omar és Hirsi megbékélnek
  • 2012: Omarnak és Hirsinek születik még egy gyereke
  • 2017: Omar és Elmi jogi eszközökkel is elválik egymástól
  • 2018: Omar és Hirsi jogilag is házasságot köt, ebben az évben pedig képviselőnek választják a szomáliai nőt

Az iszlám vagy más vallás szokásai alapján megköttetett hazásságokat ugyanakkor Minnesota állam – ahol Omar és férjei éltek – nem ismeri el.

Mindeközben Tiana Lowe, a The Washington Examiner újságírója is állítja, hogy Omar bizonyíthatóan az idő alatt is állítólagos testvérével állt házastársi kapcsolatban, míg Hirsivel az elmúlt években minneapolisi otthonukban élt.

A furcsa kapcsolatokról nemrég a Star Tribune is említést tett abban a cikkben, ami a Trump-ellenes demokrata politikus kampánytámogatásokkal való visszaéléseiről számolt be.

A lap megemlíti, hogy a 2014-2015-re Omar és Hirsi már közös adóbevallást készített, noha akkor még a későbbi politikus Elmi felesége volt.

2016-ban a Minnesota állambeli képviselőházi választási kampányban - amely választáson indult Omar is demokrata színekben - egy konzervatív amerikai blog, a Power Line arról írt szomáliai forrásokra hivatkozva, hogy Omar és Elmi valójában testvérek, akik csak azért házasodtak össze, hogy Elmi könnyebben amerikai tartózkodási engedélyhez juthasson.

A gyanút az is megerősíti, hogy a „házaspárnak" nem született közös gyereke.

Az AlphaNewsMN című hírportál azt írta, hogy Elmi 2012. június 12-én - egy nappal Omar harmadik gyerekének a megszületése után – közzétett az Instagram-oldalán egy fényképet, amelyen az ölében tartja az újszülöttet, aki az unokahúgának nevezett.Később ezt a fényképet törölte az Instagramjáról.

Omar a 2016-os minnesotai kampányban azt állította, hogy 6, nála idősebb testvére van, de nem közölte a nevüket és fényképeket, illetve dokumentumokat sem mutatott róluk.

2016-ban egyébként megválasztották a szomáliai hátterű nőt Minnesota állam kongresszusának képviselőjévé.

Az amerikai sajtó szerint Elmi a váltásuk után valamikor hazament Szomáliába, ami azért is fura, mert ha tényleg van brit állampolgársága, akkor miért tért vissza egy nem biztonságos afrikai államba?

A férfi a közösségi oldalán történt bejelentkezései alapján egyébként Szomáliában tartózkodik.

A sajtó megkeresésére persze nem hajlandó reagálni.

Más lapok megkeresték Omar egyik Kenyában élő nővérét, Sahra Noor-t, aki egészségügyi tanácsadóként dolgozik. 

„Természetesen" ő sem nyilatkozott a családi hátterükről.

Beszélt az újságíróknak viszont Barb Lickness, aki Elmi szomszédja volt Minneapolisban, mielőtt 2012-ben Londonba költözött volna. Barb Lickness bevallása alapján jó kapcsolatot ápolt Elmivel, aki sohasem említette meg neki, hogy házas lenne.

Egy másik neves amerikai hírportál szintén foglalkozott az üggyel, de a The Associated Press hírügynökség szerint Omar tagadta a feltételezéseket.

Ugyanakkor hozzátették: a szomáliai muszlim migráns hátterű képviselőnő semmilyen dokumentumot nem volt hajlandó felmutatni vagy konkrét válaszokat adni, hogy tagadja a sajtó értesüléseit.

A politikusnő „válaszként" csupán a konzervatív újságírókat és bloggereket sértegette, akik véleménye alapján bigottak. 

Szakértők szerint gyakori jelenségnek számít az, hogy migránsok – akár családon belül- (ál)házasságokat kötnek amerikai állampolgárokkal annak érdekében, hogy hamarabb szerezhessenek letelepedési engedélyt.

Valószínűleg Omarék esetében is ez áll fenn.

Ilhan Omar antiszemita, Izrael-ellenes és bevándorláspárti kijelentései miatt kirobbant botrányairól itt és itt írtunk.