Fellázadtak az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó uniós állam- és kormányfők a kompromisszumos megoldástervezet ellen, amelynek értelmében a tagállamok Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölték volna az Európai Bizottság élére a vasárnapi brüsszeli EU-csúcson - jelentette a Politico.

A hírportál értesülései szerint a kompromisszumnak szánt javaslat ezzel elbukni látszik, így folytatódik a megoldás keresése. Bennfentesek arról számoltak be, hogy ismét felmerült például a francia néppárti Michel Barnier neve.

A Financial Times brit lap azt írta, hogy a francia-német-spanyol-holland megállapodást egyedül Angela Merkel kancellár támogatta aktívan az EPP-s vezetők közül.
Felszólalt a tervezet ellen Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett Andrej Plenkovic horvát, Bojko Boriszov bolgár, Leo Varadkar ír kormányfő is.
Az EPP nem egyezett bele az oszakai G20-csúcson letárgyalt csomagba. A néppárti kormányfők túlnyomó többsége nem gondolja, hogy ilyen könnyedén, harc nélkül fel kellene adnunk az Európai Bizottság elnöki tisztségét - idézik Varadkart.

Frans TimmermansForrás: AFP/Martijn Beekman

A csúcstalálkozó közel három órával a tervezett után sem kezdődött még meg hivatalosan, két- és többoldalú egyeztetések zajlanak a tagállami vezetők között.

Névtelenséget kérő diplomaták azt mondták, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jóval kevésbé derűlátó, mint korábban, nem hiszi, hogy sikerül megegyezésre jutni az Európai Parlament keddi alakuló üléséig. Egyesek már egy újabb rendkívül csúcstalálkozó lehetőségét emlegetik július közepére.