Csehország továbbra is ellenzi a migránsok elosztását

2019.07.24. 11:19

Csehország továbbra is ellenzi az Európába érkező migránsok elosztásának bármiféle mechanizmusát - jelentette ki Jan Hamácek cseh belügyminiszter a hétfői párizsi migránskonferencián elhangzottakra reagálva.

"Újra megjelent egy elosztási mechanizmus, de mi határozottan ellene vagyunk"  - mondta a miniszter a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapban szerdán megjelent interjúban.

Emmanuel Macron francia elnök a hétfői párizsi informális miniszteri találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy tizennégy ország támogatja a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti francia-német elosztási mechanizmusát.

Csehország nem tartozik ebbe a csoportba - szögezte le a miniszter az interjúban. Szerintem nem megoldás behozni az Európai Unióba a migránsokat, s csak azután foglalkozni azzal, mi is legyen velük. Amennyiben meg kell oldanunk ezt a helyzetet, akkor azt az Európai Unió területén kívül kell megtennünk - szögezte le Hamácek, aki nem vett részt a párizsi tanácskozáson, mert Csehország nagyköveti szinten képviseltette magát.

A cseh belügyminiszter úgy véli: központokat kellene kialakítani valamelyik észak-afrikai ország kikötőiben, ahol a migránsok uniós vízumot igényelhetnének. Ha az emberek menedéket akarnak kérni, akkor azt az Európai Unió országain kívül kellene megtenniük - mondta Jan Hamácek.

Csehország és a három másik visegrádi ország (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) a migránsok átvételét a leghatározottabban elutasító uniós tagállamok közé tartoznak.